Από το τζιβαέρι στον γλυκό μου Επίκουρο..
Angels Colours and Music - GHEORGHE ZAMFIR
Πριν μερικές δεκαετίες ο Νίκος Καζαντζάκης, ακολουθώντας πιστά τη νιτσεϊκή του βιο-φιλοσοφία, έλεγε ότι εμείς οι άνθρωποι είμαστε κάποιες παράξενες κι αλλόκοτες μηχανές «που τις τροφοδοτείς με ψωμί, κρασί, ψάρι, χόρτα και σου παράγουν αναστεναγμούς, γέλιο και όνειρα».
Με κέντρο την αντίληψη αυτή έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μία σειρά από επιστημονικούς τομείς, που ασχολούνται κυρίως με τον εγκέφαλο προσεγγίζοντάς τον είτε σαν μοντέλο είτε σαν πεδίο μελέτης.
Alexei Sultanov - Tchaikovsky ''Autumn song''
Oι εξελίξεις στην Πληροφορική, στη Γενετική και την Ιατρική εισάγουν συνεχώς νέα δεδομένα στην ερευνητική προσπάθεια των επιστημόνων παγκοσμίως, αφού ο μοναδικός τρόπος για τη μετατροπή αυτών των δεδομένων σε γνώση είναι διαμέσου της αυξανόμενης χρήσης συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών και ειδικότερα τις εφαρμογές πληροφορικής στις βιολογικές επιστήμες.
Η «Βιο-πληροφορική», όπως έχει ονομασθεί, αρχικά στοχεύει στο σχεδιασμό εργαλείων λογισμικού, με σκοπό τη διευκόλυνση και την επιτάχυνση της βιολογικής, της ιατρικής και της φαρμακολογικής έρευνας. Στη συνέχεια, όμως, οι υπολογιστές συμπαρασύρουν στην ξέφρενη εξέλιξή τους και τις βιο-επιστήμες με τις οποίες συνεργάζονται, αφού μαθαίνουμε ότι σήμερα ήδη έχουμε την κατασκευή των πρώτων υπολογιστών «βδέλλας», προγόνων των μελλοντικών βιολογικών υπολογιστών, που θα αντικαταστήσουν την ηλεκτρονική μνήμη με ζωντανά νευρικά κύτταρα. Ο κεντρικός επεξεργαστής ενός τέτοιου υπολογιστή «μαθαίνει» και εξελίσσεται στα πρότυπα του εγκεφάλου, ενσωματώνοντας τις διαδικασίες της ζωής.
Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής γίνεται ψηφιακός «βιότοπος» με κανόνες και νόμους εξέλιξης.
Juliette Greco - Les Feuilles Mortes
Η Τεχνητή Νοημοσύνη διατρέχει την πέμπτη της δεκαετία ως επιστήμη με στόχο τη δημιουργία «σκεπτόμενων »μηχανών ή συστημάτων υπολογιστών με «ευφυή συμπεριφορά», έχοντας να παρουσιάσει εντυπωσιακές εφαρμογές. Μέσα σε ένα περιβάλλον, όπως αυτό που περιγράφθηκε προηγουμένως, μπορεί σήμερα να αναπτυχθεί μία νέα μορφή Τεχνητής Νοημοσύνης, «η Ψηφιακή Ζωή».
Ξεκινώντας από τα κυτταρικά αυτόματα, που είναι συστήματα ικανά να αναπαράγονται από μόνα τους, και χρησιμοποιώντας απλούς κανόνες συμπεριφοράς, φτάνουμε στα νευρωνικά δίκτυα, τα οποία αποτελούν υπολογιστική και προγραμματιστική προσομοίωση των νευρώνων του ανθρώπινου εγκεφάλου με δυνατότητα μάθησης μέσα από παραδείγματα.
Ενα τέτοιο λογισμικό που βρίσκει λύσεις σε περιπτώσεις με σύνθετα, ή ασαφή, δεδομένα είναι σε θέση να οργανώνεται με την πάροδο του χρόνου και με βάση τα δεδομένα αυτά, ενώ μπορεί ακόμα και να διορθώνει τα λάθη του. Για να ξεπεράσουν, όμως, τον εαυτό τους τα νευρωνικά δίκτυα, απαιτείται η τοποθέτησή τους σε ένα περιβάλλον Τεχνητής Ζωής και Κοινωνίας.
Ετσι, αποκτούν τη μορφή του bot, ή agent και γίνονται προγράμματα-χαρακτήρες, τα οποία κινούνται αυτόνομα, ανταποκρινόμενα σε γεγονότα που συμβαίνουν στο ψηφιακό τους οικοσύστημα. Κατόπιν, εισέρχονται σε ένα δαρβινικό περιβάλλον φυσικής εξέλιξης και ανταγωνίζονται με άλλα όμοιά τους, για να επικρατήσει το ισχυρότερο.
Η εξελικτική Πληροφορική που περιγράφουμε έχει ήδη δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς χρησιμοποιείται σε συστήματα χρηματιστηριακών αποφάσεων και στο κυνήγι της καλύτερης τιμής στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Οι μελλοντικές της δυνατότητες είναι πραγματικά αφάνταστες, γιατί ξεδιπλώνει μία δυναμική, την οποία η απλή ρομποτική κατασκευή δεν μπορεί να πλησιάσει: τη δυναμική της Tεχνητής Zωής.
Yves Montand - Les Feuilles Mortes
Από την άλλη πλευρά, με δέος παρακολουθούμε και την ταχύτατη εξέλιξη της ομάδας των επιστημών που ονομάζονται «Νευροεπιστήμες». Εδώ, μέσα από μία εξορθολογικοποιημένη προσέγγιση και ένα επιστημονικό πεδίο που διέπεται από συγκεκριμένους και αυστηρούς κανόνες λειτουργίας, τα νοητικά φαινόμενα εξηγούνται με τη βοήθεια μιας μεθόδου καθαρά φορμαλιστικής και αντιμετωπίζονται ως λειτουργίες (λειτουργισμός). Αυτό που είναι σημαντικό, πλέον, δεν είναι το «τι είναι» τα νοητικά φαινόμενα, αλλά το «πώς λειτουργούν».Στο πεδίο αυτό επεξεργάζεται και το ερώτημα για τη σχέση του εγκεφάλου με τη νόηση.
«Ο πληροφορημένος πολίτης του 21ου αιώνα για των μεν Θεολόγων το αλάθητο πάντα αμφιβάλλει, για των δε Νευροεπιστημόνων σπανίως!», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ανδρέας Παπανικολάου, Διευθυντής του τμήματος Κλινικών Νευροεπιστημών, στο Παν/μιο του Τέξας και συνεχίζει συνοψίζοντας τις απόψεις συναδέλφων του για το παραπάνω πρόβλημα: «Πρώτον, φαίνεται πως όλοι συμφωνούν στο ότι δεν υπάρχει πρότυπο περί ου ο λόγος, αν και κάποιοι διατείνονται ότι θα προκύψει αργά ή γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι οι σχετικές εξαγγελίες των νευροεπιστημόνων προσεγγίζονται με την ίδια κριτική στάση που αντιμετωπίζονται αυτές των θεολόγων. Διαφορετικά μεροληπτούμε και δείχνουμε λογική ασυνέπεια, η οποία στην επιστήμη είναι ανάλογη του αμαρτήματος στη Θεολογία.
Δεύτερον, κάποιοι υποστηρίζουν πως δεν χρειαζόμαστε παραγωγικό πρότυπο για να στηρίξουμε ή να δικαιώσουμε την πεποίθησή μας ότι ο εγκέφαλος παράγει ψυχισμό (νόηση), στην οποία περίπτωση πάλι διερωτώμαι πού τότε να τη στηρίξουμε, δεδομένου ότι ως επιστήμονες (όπως και οι θεολόγοι) δεν μπορούμε να επικαλεστούμε το «πίστευε και μη ερεύνα»...
André Andersen - The Autumn Song
Η επιστήμη της Πληροφορικής και των Νευροεπιστημών, όμως, απαρτίζουν, μαζί με άλλες, τη Γνωσιακή Επιστήμη, η οποία συγκεφαλαιώνει μία προσπάθεια να εξηγηθούν επιστημονικά οι νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Οι βασικές παραδοχές της Γνωσιακής Επιστήμης είναι οι εξής: α. Η νόηση ταυτίζεται με τη λειτουργία της και β. Η λειτουργία ταυτίζεται με τον υπολογισμό.
Η Γνωσιακή Επιστήμη αποτελεί έτσι ένα επιστημονικό πεδίο των τελευταίων δεκαετιών, το οποίο, παράλληλα με τις εξελίξεις και την αρωγή και των άλλων επιστημών που περιλαμβάνει, πρεσβεύει ότι είναι δυνατόν να αποκρυπτογραφήσει και να εξηγήσει επιστημονικά τη φύση των νοητικών φαινομένων, στη βάση κυρίως του μοντέλου της λειτουργίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Khong con mua thu
Η Φιλοσοφία
Η σύγχρονη τώρα φιλοσοφία που συνήθως συνθέτει το νέο κάθε φορά κοσμοείδωλο -όπως αυτό διαμορφώνεται από τα πορίσματα που προσφέρουν οι επιμέρους επιστήμες και καθορίζει κατ' αυτόν τον τρόπο τη θέση του ανθρώπου εντός αυτού, ενώ παράλληλα είναι αυτή που θέτει τα όρια στην απολυτοκρατία που μπορεί να απορρέει από την απόλυτη πίστη στην επιστήμη- καλείται σήμερα να επεξεργαστεί τα επιχειρήματα επιστημών, όπως η Βιοπληροφορική, η Τεχνητή Νοημοσύνη, οι Νευροεπιστήμες και η Γνωσιακή Επιστήμη και να τα αναδιατυπώσει με τέτοιο τρόπο, ώστε να τα ανασυγκροτήσει, να εντοπίσει, εάν υπάρχουν, κάποια θεωρητικά ή μεθοδολογικά προβλήματα και να οδηγήσει σε αποσαφήνιση και διαφωτισμό της ανθρώπινης σκέψης γύρω από αυτά.
Συνοψίζοντας, διαπιστώνουμε ότι σε αντίθεση με την άποψη του Καζαντζάκη, ακόμη και σήμερα, με κέντρο «το θαυμαστό όργανο» που ονομάζεται εγκέφαλος, σκιαγραφούμε τα όρια της σχέσης που μπορεί να υπάρξει μεταξύ των επιστημονικών επιτευγμάτων με την πανάρχαια προσπάθεια να κατανοηθούν η νόηση, και η ίδια η ζωή, που αποτελούν τα κλασικά υπαρξιακά μας ερωτήματα.
* Ο κ. Κωνσταντίνος Κουτσογιάννης είναι ακτινοφυσικός.
πηγή: http://www.agoraideon.gr/site/index.php?option=com_content&task=view&id=230&Itemid=37
"L'Estate" da Vivaldi a Van Gogh
35 σχόλια:
Αγαπημένα μου τζιβαέρια!
Συνεχίζουμε τα ταξίδια του νου!
Αυτή η ανάρτηση είναι αφιερωμένη στο φίλο μου τον Επίκουρο που έχει αδυναμία στο τζιβαέρι!
Γλυκέ μου Επίκουρε!
Από το τζιβαέρι λίγη χαρά που έχω την αίσθηση ότι τη χρειάζεσαι..
Φιλιά γλυκά σε όλους σας!
Μηχανές πολυσυντηρούμενες και πολυμπαλωνόμενες, εξ ου και η μούρλια που κουβαλάμε στο τερβέλο. Άσε ημάς τους Ζακυνθίους... Χα, χα!!!
Μάς δια-σώζουν όμως τα πολυλουλούδια σου!
Σημερα η δικη μου μηχανη καταναλωσε φασολια φουρνου , λαχανο τουρσι περσινο και κρασι καμπερνε. Πριν προλαβει να παραγει οτιδηποτε ενοιωσα κατι να με καλει στο τζιβαερι και να ταξιδεψω στην γνωση και στην ομορφια που μονο εσυ γλυκια μου Μαρελντ ξερεις και μπορεις να μας τα προσφερεις. Με συγκινησες με το αφιερωμα.Σε αγαπω πολυ.
Μareld μερικές φορές αισθάνομαι μικρή μπροστά στην ομορφιά των αναρτήσεων που κάνεις!
Να είσαι καλά, φιλάκια!
Εκτός από μικρή,εγώ αισθάνομαι και τυχερή που υπάρχεις,που σε ανακάλυψα,που είσαι δίπλα μου...
Καρδούλα μου σε ευχαριστώ για την ομορφιά που μας δωρίζεις ακούραστα και ποικιλοτρόπως...
Να έχεις ανάλαφρο το βήμα...
αέρινο το βλεμμα..
το δάσος να διασχίζεις,
δίχως τα αγρίμια του είδηση
να σε πάρουν,
για να φτάνεις ανεμπόδιστη
σε εμάς που σ' αγαπάμε
και σε νοσταλγούμε
κι ας μην ποτέ δεν είδαμε το χρώμα των ματιών σου...
Μαρέλντ μου,
... Είχα κάπου δέκα ολάνθιστες ντάλιες, (έδωσα δύο στην κόρη κι 'αλλες δύο στον Ιταλό γείτονά μας και τις ζήλευα που ...ζούσαν αλλού!!!)
Ούτε μία δεν έμεινε όρθια από τον παράλογο βοριά και το εκδηκητικό χιονόνερο...
Κι ήρθες, μάγισσα και φίλη μας, να μας θαμπώσεις πάλι με την ομορφιά που έχασα για μια νύχτα, πολλαπλασιασμένη στη σελίδα σου.
Άρχισα να μετρώ... είδη, χρώματα, σχήματα, μονές σαν μαργαρίτες, διπλές σαν γαρύφαλλα, πελώριες σαν τη καρδιά σου,...
Αλλά διαβάζοντας (ξέρεις πόσο μ΄ενδιαφέρουν ΟΛΑ τα περί εγκεφάλου, ...-αφού δεν έχεις, μου λέει ο άνδρας μου -ίσως εκείνος, το έχει διαπιστώσει)
και σκόνταψα σε μια λέξη σιδηρόδρομο!!!:
εξορθολογικοποιημένη προσέγγιση!!
άντε να την πεις στα γρήγορα!
Μαρέλντ μου, γλυκειά,
να έχεις την ομορφιά τους και την λαμπεράδα τους.
Ευχαριστώ και για το εμπεριστατωμένο σχόλιό σου στην Αστοριανή,
Με την όμορφη αγάπη μου,
Γιώτα
( Και το μάθημα καλά κρατεί...)
Καλησπέρααααα!!
Άντε, ας εξερευνήσει η επιστήμη τον εγκέφαλο, μήπως και βγάλουμε μερικά συμπεράσματα για κάποιους εγκεφάλους που χειρίζονται πόστα..
Βρε, Μαρίλδη, διαβάζω, διαβάζω, θαυμάζω, θαυμάζω. Μ'αρέσει που ξεκινάς από τις φωτογραφίες των λουλουδιών - τοπία εξίσου θαυμαστά κι ανεξερεύνητα ( χρώματα, συμμετρία, ιδιότητες..) με το ανθρώπινο σύμπαν, αλλά και με το σύμπαν και και και..
Και βέβαια πουθενά δε θα φτάσουμε, ή μάλλον στο τέλος δεν πρόκειται να φτάσουμε τη γνώση μας. Δε φαίνεται να χωράει τόσο σύμπαν στο νου μας. Όμως, το ταξίδι της γνώσης, η πρόοδος του νοός, ε, μεγάλο δεν είναι κι αυτό;
Καληνύχτα, σκανδιναβικό δασάκι.
Φίλε μου Π.Κ.!
Ευχαριστώ για το χιούμορ σου!
Είναι λυτρωτικό!
Χωρίς τη μούρλια μας, τι θα είμαστε;
Να μου είσαι καλά!
Καλό σου βράδυ!
Γλυκέ μου Επίκουρε!
Το λιγότερο που μπορώ να προσφέρω στο φίλο μου τον τόσο ευαίσθητο και τον τόσο ανθρώπινο!
Σε συνάντησα στη Νεφέλη μας μαζί με τον Μπαρή, πως να το ξεχάσω;
Αυτά δεν ξεχνιούνται και μετά η Λύδια, και στη συνέχεια η Αμαζόνα μας!
Κάποτε ελπίζω να πιούμε όλοι μαζί ένα καλό παλιό κρασί!
Να έχεις δύναμη να αντέχεις τις αντιξοότητες, σου εύχομαι!
Και εγώ σε αγαπάω!
Φιλιά πολλά!
Καλό σου βράδυ!
Την ομορφιά ψυχή μου την έχει ο καθένας μέσα του κι εσύ έχεις περισσή!
"Υπηρέτησα την ομορφιά.
Ήταν το καλύτερο
που μπορούσα να κάνω.
Κακό πράγμα ο Θάνατος.
Έτσι το 'κριναν οι Θεοί,
αλλιώς θα πέθαιναν κι οι ίδιοι.
Ο όμορφος άνθρωπος
είναι όμορφος σήμερα
κι όχι αύριο.
Ο καλός άνθρωπος είναι καλός
και σήμερα κι αύριο".
Φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο!
Αμαζόνα μας!
Γλυκιά και Ηλιοφερμένη!
το χρώμα των ματιών σου...
Το χρώμα των ματιών μου καλύτερα να μη το δείτε..
Η σκέψη-αλεπού
Φαντάζομαι το δάσος αυτής της μεταμεσονύκτιας στιγμής:
Κάτι άλλο ακόμα είναι ζωντανό
Εκτός από τη μοναξιά του ρολογιού
Κι αυτή τη λευκή σελίδα όπου κινούνται τα δάχτυλά μου.
Εξω από το παράθυρο κανένα αστέρι:
Κάτι πιο κοντινό
Αν και βαθύτερα χωμένο στο σκοτάδι
Εισβάλλει στη μοναξιά:
Ψυχρή, με την απαλότητα του νυχτερινού χιονιού
Η μύτη μιας αλεπούς αγγίζει φύλλα και κλαδιά
Δυο μάτια υπηρετούν την κίνηση, που τώρα
Και πάλι τώρα, και τώρα, και τώρα
Αποθέτει καθαρά ίχνη πάνω στο χιόνι
Ανάμεσα στα δέντρα, και επιφυλακτικά μια αδύναμη
Σκιά αργοπορεί δίπλα σε κούτσουρα και κουφάλες
Ενα σώμα ξεπροβάλλει θαρρετά
Μέσα από ξέφωτα, το μάτι
Ενα πράσινο που βαθαίνει και ανοίγει,
Με ευφυία, με συγκέντρωση,
Εντρυφεί στις δικές του υποθέσεις
Μέχρι, που με μια έξαφνη οξεία καυτή οσμή αλεπούς
Εισέρχεται στη σκοτεινή οπή του εγκεφάλου.
Το παράθυρο ακόμα δίχως άστρα το ρολόι χτυπά,
Η σελίδα τυπώνεται.
(από τη συλλογή "Hawk in the rain", 1957)
Φιλιά πολλά!
Ηλιανθάκι μου!
Σε ευχαριστώ!
Υπάρχει λόγος που η Αρετή
κατοικεί σ' απάτητους γκρεμούς
κι ακολουθεί πάντα
τον δρόμο της αγνότητας.
Δε τη βλέπουν όλοι οι θνητοί,
εξόν εκείνοι που θα λιώσουν
από τη προσπάθεια τα σωθικά τους
και πολύς ιδρώτας θα τους οδηγήσει
στο πιο ψηλό σκαλί της αντρείας.
Ο ενάρετος άνθρωπος ξεχωρίζει
το καλό από το κακό
κι αν κάποιος τονε κατηγορεί
λέγοντας ασχήμιες και ψέμματα,
δε τον αγγίζει με τούτα,
ούτε λερώνετ' ο χρυσός
και πάντα κυριαρχεί η αλήθεια.
Σε λίγους μόνον έδωσε
την Αρετή ο Θεός
ως το τέλος της ζωής τους
και δεν είναι εύκολο
καλός να μένεις,
γιατί χωρίς να το θες σε πιέζει
το ακαταμάχητο κέρδος
ή της δολοπλόκου Αφροδίτης
ο μεγαλοδύναμος οίστρος.
Σε πιέζουν επίσης
οι άσβεστες έχθρες.
Όποιος όμως δε μπορεί
να βαδίζει τον τίμιο δρόμο
μονάχα και πάντα στη ζωή του
ας προσπαθεί τουλάχιστον
όσο το μπορεί...
Δε φοβάται τα γηρατειά
μήτε τον θάνατο.
Όσον είναι υγιής
δε σκέφτεται τη νόσο.
'Αμυαλοι είν' όσοι σκέφτοντ' έτσι
και δε ξέρουν πως λίγο
κρατά η νιότη κι η ζωή.
Αλλά συ που το 'μαθες αυτό
καθώς πλησιάζεις στο τέλος,
τόλμα να δίνεις με τη ψυχή σου,
στους άλλους, τ' αγαθά σου.
'Αθλιο παιδί της Αφροδίτης
που σ' 'εκανε με τον 'Αρη
τον δολιομήχανο.
Αμέτρητα πουλιά πετούσαν
πάνω από το κεφάλι του
καθώς θεσπέσια τραγουδούσε
κι από τη θάλασσα τη γαλανή,
ξεπετιούνταν όρθια τα ψάρια.
Σιμωνίδης Ο Κείος
Φιλιά καρδούλα μου!
Ζακυνθινάκι μου!
ΜΕΧΡΙ ΤΟ τέσσερα μπορούν να μετρούν οι μέλισσες. Η διαπίστωση αυτή έγινε από τους επιστήμονες αφού έκαναν ένα πείραμα: τοποθέτησαν πέντε δοχεία μέσα σε ένα τούνελ και σε ένα από αυτά έβαλαν μέλι. Στη συνέχεια άφησαν ελεύθερες τις μέλισσες, οι οποίες πήγαν στο δοχείο με το μέλι. Οι μέλισσες έκαναν το ίδιο ακόμη κι όταν το μέλι αφαιρέθηκε από το δοχείο. «Διαπιστώσαμε πως όταν βάζαμε μέλι στο τρίτο δοχείο, αναζητούσαν το συγκεκριμένο δοχείο», δήλωσε ο Μαντιάμ Σρινιβασάν από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία. «Το ίδιο και με το τέταρτο. Η ικανότητά τους να μετράνε, όμως, φτάνει μέχρι εκεί. Δεν μπορούν να μετρήσουν πέρα από το τέσσερα». Η έρευνα έγινε από κοινού με τη Σουηδέζα ερευνήτρια Μέρι Ντακλ. Μετά το τέλος του πειράματος οι επιστήμονες εμφανίστηκαν αιφνιδιασμένοι, αλλά κυρίως εντυπωσιασμένοι από τις ικανότητες των μελισσών: «Όσο περισσότερα μαθαίνουμε γι' αυτά τα πλάσματα τόσο μεγαλύτερη είναι η έκπληξή μας», τόνισε ο Σρινιβασάν. «Διαθέτουν ικανότητες που έχουν μόνο οι άνθρωποι».
Κι εσύ.. έχεις πολλές ικανότητες και δυσεύρετες!
Το ταξίδι συνεχίζεται!
Φιλιά!
Το «κύκλωμα του μίσους»
ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ πίστευαν ανέκαθεν ότι μόνο μια λεπτή γραμμή χωρίζει την έντονη αγάπη από το μίσος και οι επιστήμονες έρχονται τώρα να το επιβεβαιώσουν, ανακαλύπτοντας μια κοινή βιολογική βάση γι' αυτά τα δύο αντίθετα και εξίσου ακραία συναισθήματα. Μια νέα έρευνα δείχνει ότι οι εικόνες μισητών ατόμων ενεργοποιούν σε ένα βαθμό τα ίδια εγκεφαλικά νευρικά κυκλώματα με αυτά που ενεργοποιεί η ρομαντική αγάπη.
Σύμφωνα με την έρευνα, υπό τον καθηγητή Σεμίρ Ζέκι του Εργαστηρίου Νευροβιολογίας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό PLoS One, η συσχέτιση της εγκεφαλικής δραστηριότητας πιθανώς εξηγεί γιατί η αγάπη και το μίσος είναι τόσο στενά συνδεδεμένα στην καθημερινή ζωή, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του «Ρόιτερ» και της «Independent».
Οι ερευνητές εντόπισαν ένα συγκεκριμένο μοτίβο εγκεφαλικής δραστηριότητας στις περιπτώσεις μίσους (που προκαλούσαν εικόνες πρώην εραστών, ανταγωνιστών στη δουλειά ή πολιτικών!), το οποίο αποκάλεσαν «κύκλωμα μίσους» και «άναβε» όταν οι άνθρωποι έβλεπαν κάποιον που μισούσαν. Το κύκλωμα αυτό περιλαμβάνει περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού και του υποφλοιού και είναι διαφορετικό από άλλα «κυκλώματα» που ενεργοποιούνται σε περιπτώσεις άλλων συναισθημάτων, όπως ο φόβος ή το αίσθημα κινδύνου, αν και μοιράζεται μαζί τους ένα μέρος του εγκεφάλου που συνδέεται με την επιθετικότητα.
Το «κύκλωμα του μίσους», επίσης, ενεργοποιεί μια περιοχή του μετωπιαίου φλοιού, η οποία θεωρείται σημαντική για την πρόβλεψη των δράσεων των άλλων. Ακόμα ενεργοποιεί άλλες περιοχές, όπως τμήματα του κελύφους του φακοειδούς πυρήνα του εγκεφάλου, που ενεργοποιούνται επίσης σε περίπτωση που κάποιος βλέπει ένα αγαπημένο πρόσωπο.
Παρατηρήθηκαν όμως και διαφορές. Ένα πολύ μεγαλύτερο τμήμα του εγκεφαλικού φλοιού, που σχετίζεται με την κρίση και τη λογική, απενεργοποιείται στην περίπτωση της αγάπης σε σχέση με το μίσος. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι, όταν μισούν, παραμένουν πιο λογικοί σε σχέση με όταν αγαπούν! Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό πιθανώς συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι που αγαπούν, μπορούν άφοβα να εγκαταλείψουν την κριτική και λογική τους ικανότητα, ενώ όταν μισούν έναν ανταγωνιστή, πρέπει να διατηρήσουν περισσότερες από τις λογικές τους ικανότητες, ώστε με υπολογισμένες κινήσεις να τον πλήξουν, αν το θελήσουν.
Βοήθεια στην εγκληματολογία
Σύμφωνα με τους ερευνητές, διαπιστώθηκε ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μίσος, τόσο πιο έντονη εμφανίζεται η ενεργοποίηση των νευρώνων του «κυκλώματος του μίσους», γεγονός που μπορεί να οδηγήσει κάποια στιγμή σε μιαν αντικειμενική μέτρηση ενός υποκειμενικού συναισθήματος, όπως το μίσος, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να έχει σημασία στην εγκληματολογία.
Σας αγαπώ!!!
Φιλιά από το δάσος της βροχής!!!
Το ουρλιαχτό των λύκων
Είναι απόκοσμο.
Τι σέρνουν από τα μακριά λουριά του ήχου
Που διαλύεται μες στη σιγαλιά του αέρα;
Επειτα το κλάμα ενός μωρού, μέσα στο δάσος των λιμασμένων σιωπών,
Φέρνει τους λύκους τρέχοντας.
Το κούρδισμα ενός βιολιού, μέσα στο δάσος λεπτοκαμωμένο σαν το αυτί μιας κουκουβάγιας,
Φέρνει τους λύκους τρέχοντας- φέρνει τις ατσάλινες παγίδες που κροταλίζουν στάζοντας σάλια,
Ατσάλι ντυμένο με γούνα για να μην ραγίσει από το κρύο,
Τα μάτια που δεν έμαθαν ποτέ πώς έγινε
Και πρέπει να ζήσουν έτσι.
Πώς πρέπει να ζήσουν
Η αθωότητα χώθηκε στα ορυκτά.
Ο αγέρας σαρώνει τον κυρτωμένο λύκο που τρέμει.
Ουρλιάζει, δεν ξέρεις αν είναι από αγωνία ή χαρά.
Η γη βρίσκεται κάτω απ' τη γλώσσα του,
Ενα νεκρό βάρος σκοταδιού, που προσπαθεί να δει μεσα απ' τα μάτια του.
Ο λύκος ζει για τη γη.
Ομως ο λύκος είναι μικρός, δεν καταλαβαίνει πολλά.
Τρέχει μπρος-πίσω, κυνηγώντας τη διαίσθησή του και κλαίγοντας γοερά.
Πρέπει να ταϊσει τη γούνα του.
Η νύχτα χιονίζει άστρα και η γη ραγίζει.
(από τη συλλογή "Wodwo", 1967)
Aγγλος ποιητής Τεντ Χιουζ
Γλυκά φιλιά!
Marelndaki μου
ηθελα να ερθω να διαβασω με την ησυχια μου και σημερα τα καταφερα.
Παρα πολυ ωραιο το αρθρο αλλα κι εσυ κοριτσι μου τι ομορφα λουλουδια που εβαλες στο ενδιαμεσο...!!!
Σαν ναθελες να πεις οτι περα απο τον εγκεφαλο τεχνιτο η μη τεχνιτο αυτο που εχει μεγαλη σημασια για να ανοιγει η ψυχη του ανθρωπου ειναι η φυση κι η ομορφια της.
Υπεροχη μουσικη οπως παντα!!!
φιλια πολλα κοριτσακι
...Μαρέλντ μου,
"από το κύκλωμα του μίσους" μέχρι την όμορφιά, και τις... κραυγές των λύκων (μα έχουν κι αυτοί το... δίκιο τους! να ...ταϊσουν τη γούνα τους), ως και την "αρετή" του Σιμωνίδη... θα μπορούσες να είχες αναρτήσει ένα νέο κεφάλαιο!
Πόσο
αντέχεις, βρε κορίτσι μου, πόσο, για να πετάς μια αετός μια μέλισσα και να μας αφήνεις άφωνους!
ΥΓ.:
Αν τα ματάκια σου είναι πρασινο- γάλανα και μπερδεύονται με το γκρίζο..., δεν ξέρω γιατί, αλλά μοιάζεις στην δεύτερη εγγονούλα μου.
Όπως και να είναι... τ' Αγαπούμε.
Αύριο, καλό μήνα! (και σε όλους)
Δική σου,
Υιώτα
Φαραωνάκι μου!
Έχεις αισθητική με ρίζες από γενιές και τόπους που μόνο υπερήφανη μπορείς να είσαι και αυτό φαίνεται στο μαγικό σου τόπο, που όπως σου έγραψα διαχέει έρωτα!
Έχεις ζήσει με ερωτικούς συντρόφους και το μεγαλείο της αγάπης σε πότισε!
Να συνεχίσεις να γεύεσαι τη κάθε στιγμή με την ίδια ζέση!
Το ταξίδι μας εδώ θα συνεχιστεί με χρώμα και άρωμα!
Φιλια και καλό μήνα!
Ηλιανθάκι μου!
Γεμίζεις Ήλιο και χάδι το τζιβαέρι μου!
Να χαίρεσαι την εγγονούλα σου, να την δεις όπως επιθυμείς!
Τα μάτια μου κοντεύουν να ξεχάσουν το γαλάζιο τους από την εισβολή του μόνιμου πράσινου του δάσους..
Χαίρομαι που απολαμβάνεις το ταξίδι του νου και της καρδιάς!
Σε ευχαριστώ!
Γλυκά φιλιά και καλό μήνα!
Tι να πω????
Έχω μείνει άφωνη , τόσα λουλούδια, τόσα γραπτά, τόσες σελίδες !! Μα πως τα προλαβαίνεις ????
3 διαφορετικές σελίδες ???
Και όλες όμορφες , γεμάτες χαρά, χρώματα, τέχνη, αρώματα, λουλούδια, στίχους !!
Έχω κι εγώ μια απέραντη αγάπη για τα λουλούδια , χρόνια ολόκληρα συνεχώς τα φωτογραφίζω και δεν τα χορταίνω !!
Γι αυτό είπες για το γιασεμί !!
Σήμερα το πρωί , πρόσθεσα αγιόκλημα και μπουκαμβίλια, γιατί σε λίγο αλλάζω θέμα και κάνω προετοιμασία!!
Επειδή συνηθίζω να διαβάζω ουσιαστικά τις σελίδες από όπου περνώ και να κοιτώ σχολαστικά τις φωτο , μόνο για τις 3 δικές σου σελίδες , θέλω ώρες να διαθέσω !!
Αξίζουν όμως, δίνουν άφθονη χαρά στα μάτια και στην ψυχή !!
Απορία μου: πως μπορείς , πως βρίσκεις τόσο χρόνο για 3 διαφορετικές σελίδες ????
Μια έχω και δεν την προλαβαίνω!!
Φιλιά, χάρηκα ιδιαιτέρως για την γνωριμία !!
Άλλη μια απορία ???? Οι φωτογραφίες είναι όλες δικές σου??? Δεν θέλω να φανώ αδιάκριτη, απλά θέλω να διαπιστώσω αν έχουμε την ίδια φωτογραφική ματιά και αγάπη για την φύση!! Αν ναι, πρέπει και συ να είσαι μονιμως με την φωτογραφική μηχανή στα χέρια !! Όπως και να χει , τα συγχαρητήριά μου για τις επιλογές σου!!
Χάρμα Οφθαλμών !!!!
Πάντως τις χάρηκα πολύ τις βόλτες μου στα μπλογκς σου!!
Και επανέρχομαι με το στόμα ανοιχτό !!
4 σελίδες έχεις??
Βρήκα κι άλλη , την δροσοσταλίδα !!
Σε 1 μήνα υπολογίζω να τις έχω περιηγηθεί όλες !!
Με μια πρώτη ματιά (έχω ήδη 1 ώρα εδώ γύρω) κοινές φωτογραφικές ματιές : λουλούδια εννοείται, ρόδια, φραγκόσυκα, λωτούς !!
Και εν καιρώ θα βρω κι άλλα !!!
Τα φιλιά μου
Αθηνά μου!
Καλώς ήρθες στο τζιβαέρι!
Στο σπίτι μου δεν είχαμε πολλές φορές φαγητό αλλά στο βάζο στο τραπέζι υπήρχαν πάντα λουλούδια και αν δεν ήταν η εποχή τους, μυρτιές για να μοσχοβολάει το σπίτι!
Αν και όταν σου λέω σπίτι..μετά τα τέσσερά μου χρόνια γιατί πριν μεγάλωσα σε σκηνή και μετά σε μπαράγκα!
Έξω από τη μπαράγκα βέβαια ο πατέρας μου λάτρης του ωραίου και πολύ ερωτικός γενικά άνθρωπος, το πρώτο που φύτεψε ήταν ένα fioro d´amore.
Το σπίτι μας ήταν επάνω σε ένα λόφο με θέα το Ιόνιο και μια δεύτερη θάλασσα από λιόφυτα αλλά το ρίμαξε ο σεισμός του 53.
Μεγάλωσα μόνη και δέθηκα με τη φύση και ιδίως τη Θάλασσα που στο όνομά της πάντα δακρύζω..πάντα..
Προσπαθώ να υπηρετώ το καλό..και σε αυτό υπάγεται πρώτα η ομορφιά!
Οι φωτογραφίες είναι από μένα, φίλους και το διαδίκτυο.
Είσαι καλό παιδί και σου εύχομαι κάθε ευτυχία στις στιγμές σου!
Χαίρομαι που θα μας δωθεί η ευκαιρία έστω και έτσι να γνωριστούμε.
Σε ευχαριστώ!
Πολλά φιλιά!
Καλή σου βδομάδα!
καλησπέρα !!
Με την καρδιά βλέπει κανείς το σωστό!!!
Το ουσιώδες είναι στο μάτι αόρατο!!
Ο Μικρός πρίγκιπας..
Ξέρεις.. υπάρχει και η συναισθηματική νοημοσύνη !!
καληνύχτα..
Καλησπέρα!
Κι όταν πλησίασε η ώρα της αναχώρησης: «Α!» είπε η αλεπού... «θα κλάψω». «Εσύ φταις», είπε ο μικρός πρίγκηπας, «εγώ δεν ήθελα καθόλου το κακό σου, αλλά θέλησες να σ' εξημερώσω».
«Ναι σίγουρα», είπε η αλεπού. «Αλλά θα κλάψεις!», είπε ο μικρός πρίγκηπας. «Ναι σίγουρα», είπε η αλεπού. «Τότε δεν κερδίζεις τίποτα!» «Κερδίζω», είπε η αλεπού, «εξ αιτίας του χρώματος που έχει το στάρι.»
Από τη nostalgia 22 Sept
Υπήρχε μια εποχή που το IQ θεωρούνταν ως ο βασικός συντελεστής επιτυχίας στη ζωή, αλλά κατά την τελευταία δεκαετία ο ψυχολόγος Daniel Goleman υποστήριζε ότι η συναισθηματική νοημοσύνη, ή EI, είναι πιο σημαντική. Προσπαθεί να εξηγήσει γιατί τόσοι άνθρωποι με υψηλό IQ καταλήγουν να εργάζονται για ανθρώπους με μέτριο IQ και σχολιάζει ότι η απήχηση του βιβλίου του "Συναισθηματική Νοημοσύνη" μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι "επιβεβαιώνει την άποψη ότι οι άνθρωποι μπορούν να είναι έξυπνοι με κατά κάποιον τρόπο ανεξάρτητο από βαθμολογία IQ"
Ο Φρόυντ έγραψε, "όπου κι αν πάω , βρίσκω έναν ποιητή που έχει πάει εκεί πριν από εμένα". Οι ποιητές και οι μυστικιστές γνώριζαν από πάντα ότι η αληθινή ευφυΐα είναι μια ευλογία του μυαλού και της καρδιάς, της σκέψης και του αισθήματος. Και τώρα η ψυχολογία προχωρά προς έναν ορισμό του τι μπορεί να είναι η EI (Emotional Intelligence).
Φιλιά και καληνύχτα!
Μαρέλντ μου,
...πρέπει να είμαστε "διαφορετικές μηχανές" αφού και τα δάκριά μας,
-έχει διαπιστωθεί-
ότι έχουν ...περισσότερη αλμύρα όταν είναι προϊόν συναισθηματικής αιτίας...
Πάω τώρα να δω στη... μηχανή των ΗΠΑ... τι λάδια χρησιμοποίησαν και πώς θα ...δουλέψει το..μοτέρ, από αύριο!!!
Σε φιλώ,
Υιώτα
Συννεφιασμένες μέρες έκρυψαν τον ήλιο σας από τα μάτια μου...
Μου λείψατε με την ομορφιά σας,
τον πλούτο σας,την τρυφερότητα σας.
Αγαπημένη κόρη του δάσους και της βροχής,
αυτό το ποτάμι που κυλάει απ'τις πηγές σου προς εμάς,
δε στερεύει ποτέ;
Πολύ καλά το είπε ο φίλος πιο πάνω,
το μάθημα συνεχίζεται...
Μα και το ταξίδι συνεχίζεται
του νου και της καρδιάς...
Της ομορφιάς και του έρωτα..
Εδώ τριγύρω και η άλλη μου ξεχωριστή φίλη, συνταξιδιώτισσα, η καλή μου Γιώτα-Αστοριανή...
Εσείς καπετάνισσες και εγώ ναυτάκι
ακολουθώ και γεύομαι και μαγεύομαι.
Βίρα τις άγκυρες...
Για τη θάλασσα της γνώσης.
Για τον ουρανό του ονείρου.
Σας αγαπώ πολύ.
Καληνύχτα από τη μικρή, μες την ομίχλη ,(και στα όνειρα...),
πόλη μου...
Είδες φίλε της καρδιάς και του νου, Επίκουρε-Βαγγέλη,
αυτό τον πλούτο που ακολούθησε την τόσο γλυκιά αφιέρωση της φίλης μας;
Δε σε ξέχασα...Μου λείπεις.
Εσύ το νιώθεις κι ας μη στο λέω συχνά.Είμαστε πάντα κοντά ο ένας στον άλλο κι μας χωρίζουν χιλιόμετρα.
Καληνύχτα καλέ μου...
Κάτι ακόμα ,για όσους αγαπούν τη φωτογραφία.
Θα βρείτε υπέροχες φωτογραφίες στο μπλογκ του ονειροβάτη,πολλά λουλούδια ,θάλασσες και βουνό.
Όλες τραβηγμένες από τον ίδιο τον καλό φίλο Ονειροβάτη-Αντώνη.
Πολλές είναι από την πόλη μας τη Βέροια και το βουνό μας το Βέρμιο.
Από το δικό μου΄blog υπάρχει μονοπάτι για να σας οδηγήσει...
Φιλιά σε όλους σας.
Ήλιος στα όνειρά σας...
Καρδούλα μου mareld, ελπίζω να είσαι καλύτερα...
Σε σκέφτομαι στο φως και τη ζέστη..
Μαρέλντ μου,
Δεν γίνεται παρά ν' αφήσω φωνή, ανάσα, αφή, να αχνίσει η μικρή "ασπρογάλαζη φωτογραφία" με τους ολόλευκους βράχους, να γίνουν όλα ήχος κι αντίλαλος, να γλυστρήσουν κάτω από τη πόρτα σου και να ρωτήσουν σιγανά με μάτια ηλιοφόρτιστα :
-Είσαι καλά, φίλη μας αγαπημένη;
Ή, τουλάχιστον, είσαι καλύτερα;
Η Ιππολύτη, στοργική κι ενήμερη, μ' έκανε ν' ανησυχήσω...
Όπως και να είναι,
σήμερα, αύριο, μη μετράς το χρόνο με τις ημέρες,
γίνε καλά,
και πες μας το.
...Ο "τοξότης" είναι δικός μου αστερισμός, θα περάσει το βέλος του μέσ' από μια σχισμή, να σου φέρει το "σ' αγαπώ" και "περαστικά", γρήγορα.
Δική σου,
Υιώτα (του...Τοξότη, των ηλίανθων,...άντε και των... ηλιόσπορων...)
( Κοίτα, Βράσε ...ρύζι, κάνε το "κατάπλασμα", έστω και για λίγο, ίσως βοηθήσει...)
Δική σου,
Υιώτα, Ν.Υ.
Γλυκές μου υπάρξεις!
Άφησα το τζιβαέρι μου στη παγωνιά και ήρθατε να το ζεστάνετε με χάδια και γλυκόλογα!!!
Σε λίγο θα είμαι πάλι εδώ!
Σας στέλνω αγκαλίτσες!
Ηλιανθάκι μου!
"Κάθε μου δάκρυ όταν θα βγει
και τη μορφή σου έχει...
Και μαρτυρά στο πρόσωπο
την αφορμή που τρέχει"...
Στην Ελλάδα οι Νευροεπιστήμες αναδείχθηκαν ως αυτόνομο επιστημονικό πεδίο στα μέσα της δεκαετίας του '80. Προφανώς και προγενέστερα υπήρχαν επιστήμονες που έκαναν έρευνα σχετικά με τη δομή και λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς και με την ατιοπαθογένεια νευρολογικών και ψυχιατρικών διαταραχών, αλλά στο πλαίσιο «παραδοσιακών» γνωστικών αντικειμένων, όπως η Ανατομία, Φυσιολογία, Βιοχημεία, Βιολογία, Φαρμακολογία, Ψυχολογία, Ψυχιατρική ή Νευρολογία. Μία ομάδα από αυτούς τους επιστήμονες το φθινόπωρο του 1984 αποφάσισε ότι οι συνθήκες είχαν ωριμάσει για την ένταξή τους σε ένα ενιαίο επιστημονικό πλαίσιο, αυτό των Νευροεπιστημών. Ετσι το 1985, σε μία πανηγυρική επιστημονική εκδήλωση με τίτλο «Πλαστικότητα του Εγκεφάλου» -στην οποία ομιλητές ήταν διαπρεπείς νευροεπιστήμονες από όλο τον κόσμο- που έγινε υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Έρευνα του Εγκεφάλου (Brain Research Organization-IBRO) στην Πάτρα, ιδρύθηκε η Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες (ΕΕΝ). Σύμφωνα με το καταστατικό της, ένας από τους στόχους της Εταιρείας είναι η εκπαίδευση επιστημόνων και η ενημέρωση του ευρύτερου κοινού σε θέματα έρευνας για τον εγκέφαλο.
Φιλιά πολλά!
Καλό Σαββατοκύριακο!
Αμαζόνα της καρδιάς μας!
Σ'αυτή την Φθινοπωρινή νύχτα
είμαι γεμάτη από τα λόγια σου
Λόγια αιώνια σαν τον χρόνο
σαν την αιώνια ύλη
Λόγια βαρειά σαν το χέρι
αστραφτερά σαν τ'άστρα..
Απ'το μυαλό σου, απ'το κορμί σου
απ'την καρδιά σου
έφτασαν σε μένα τα λόγια σου
Λόγια φορτισμένα από σένα
τα Λόγια σου, μάνα
τα Λόγια σου, αγάπη
τα Λόγια σου, φίλη
Ήταν θλιμένα,πικρά ήταν χαρούμενα,
γεμάτα από ελπίδα
ήταν θαρραλέα, ηρωικά
Τα Λόγια σου.. ήταν άνθρωποι.
N.Hikmet Trad. Lunapiena
Αυτή τη στιγμή αγαπημένη μας,
φίλη να είσαι εύχομαι καλά!
Φιλάκια!
Αγαπημένες μου φίλες!
Γιατί η ζωή είναι ατελείωτη
και μπορεί κανείς να ξαναρχίσει
και δυό φορές
- να ξαναρχίζει κάθε μέρα,
κάθε ώρα, κάθε στιγμή...
Γιατί ο πόνος,
ο απέραντος ανθρώπινος πόνος,
σ' ανασηκώνει πάνω
απ' τον εαυτό σου..
...κι ο κάθε πόνος μας
είναι μια μυστική,
πικρή επιστροφή
στην άγια ταπεινότητα
των απλών πραγμάτων...
Kαι τότε καταλαβαίνεις
τους πόνους του απείρου
όταν κοιλοπονούσε τον κόσμο.
Kαι τους πόνους της γής
για να γεννήσει ένα στάχυ.
Ή τους πόνους ολόκληρης
της αιωνιότητας,
για να γεννηθεί κάποτε
ένα τραγούδι.
Τάσος Λειβαδίτης
Είμαι αρκετά καλά!
Σας αγαπώ!
mareld
Αχ μικρή καρδούλα μου,πιο πολύ απ'όλα ήθελα να γυρίσω γρήγορα για να ξαναβρώ.
Γιατί το χάδι μου γνωρίζει τον πόνο σου...γνωρίζει όμως και το δρόμο σου...
Χαίρομαι που βρήκες κάποια ανακούφιση.
Σε πήρα μαζί μου χτες,τα λόγια μας, μικρά μεγάλα μυστικά μας, με συντρόφευαν.
Στην προσευχή μου πρώτο μου αστέρι εσύ... μετά οι άνθρωποι που θα δεχτούν το αίμα μου.
Πολλά γλυκά φιλιά...
Ελα μαζί μας για κρασάκι απόψε...
Δημοσίευση σχολίου