Κάθε ομορφιά είναι αιωνιότητα. Ό,τι βλέπω, ό,τι ακούω, ό,τι αγγίζω, χώμα, αέρας, φως, είναι μέρος της αιωνιότητας. Αιωνιότητα δεν είναι ό,τι αντέχει στο χρόνο - γιατί τότε θα’χαν τα πρωτεία οι πολυκατοικίες και οι ουρανοξύστες - αλλά ό,τι σφραγίζει μια στιγμή ανεπανάληπτα.Λιλή Ζωγράφου

Σάββατο, 26 Απριλίου 2008

..¨Το αίμα των αθώων είναι βαρύ¨...
Ράτσα ναι, ρατσισμός όχι!

Οι τελευταίες επιστημονικές αναλύσεις δείχνουν ότι οι φυλές των ανθρώπων όντως υπάρχουν και όταν αρνούμαστε αυτό το γεγονός γινόμαστε περισσότερο ρατσιστές από ό,τι πριν

Υπάρχει άραγε λόγος να αγάλλεται κανείς και να πανηγυρίζει όταν διαπιστώνει το αυτονόητο; Τα τελευταία 30 χρόνια η επιστημονική κοινότητα είχε υιοθετήσει την άποψη ότι ο όρος «φυλή» είναι κοινωνικός και στερείται βιολογικής βάσης. Γιατί λοιπόν πριν από τέσσερα χρόνια ο εκδότης της έγκριτης ιατρικής επιθεώρησης «New England Journal of Medicine», επικαλούμενος ευρήματα που προέκυψαν από τη συγκριτική ανάλυση του γενετικού υλικού ανθρώπων διαφορετικών «φυλών», ένιωσε την ανάγκη να πανηγυρίσει επαναλαμβάνοντας εμφατικά ότι «η λέξη "φυλή" στερείται βιολογικού νοήματος»; Γιατί αντίστοιχα εμφατικό άρθρο της επιθεώρησης «Science» τόνιζε πως «ο μύθος των μεγάλων γενετικών διαφορών μεταξύ των "φυλών" αποκαθηλώνεται υπό το βάρος των γενετικών δεδομένων»; Δεν ήταν λυμένα αυτά τα θέματα; ή μήπως οι πανηγυρισμοί δεν ήταν τίποτε άλλο παρά έκφραση ανακούφισης; Επιτέλους οι επιστήμονες είχαν βρει έναν τρόπο να δείξουν στην ανθρωπότητα ότι τα δεδομένα τους υπηρετούν και στηρίζουν τα αντιρατσιστικά αισθήματά μας και να σβήσουν την ντροπή της ευγονικής! Τι θα γίνει όμως τώρα που ενδελεχής επιστημονική ανάλυση δείχνει ότι ανθρώπινες φυλές υπάρχουν και πως το να το αρνηθούμε μας καθιστά περισσότερο ρατσιστές από πριν;

Τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η ανθρωπότητα ολόκληρη παρατηρούσε άφωνη τις καταστροφές που επέφερε η επέλαση του τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, ορισμένοι ανθρωπολόγοι διερωτήθηκαν για την τύχη καμιά τετρακοσαριά ατόμων που κατοικούσαν στα νησάκια Andaman. Οταν χάνονται 150.000 ζωές σε λίγες ώρες, ακούγεται πολυτέλεια να εκφράζει κανείς ξεχωριστό ενδιαφέρον για 400 από αυτές. Οι κάτοικοι των νησιών αυτών όμως είναι πολύ ιδιαίτεροι: ανήκουν στην αρχαία φυλή Negrito, η οποία κάποτε ζούσε σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία και είναι απευθείας απόγονοι των πρώτων σύγχρονων ανθρώπων (οι οποίοι εμφανίστηκαν στην Αφρική πριν από 100.000 χρόνια). Σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους, οι Negrito εκτοπίστηκαν αρχικά από τους γεωργούς της Νεολιθικής Εποχής, ενώ η επέλαση των βρετανών, ισπανών και ινδών αποικιοκρατών τούς εκτόπισε σε λίγα νησιά του Ινδικού. Οι σημερινοί Negrito είναι κυνηγοί, μιλούν τρεις διαφορετικές γλώσσες, οι οποίες, σύμφωνα με τους γλωσσολόγους, δεν έχουν καμία συγγένεια με τις υπόλοιπες της περιοχής και αποτελούν έναν αρχαίο γενετικό κρίκο στην ανθρώπινη εξελικτική αλυσίδα. Για την ιστορία, οι ανθρωπολόγοι ηρέμησαν όταν πληροφορήθηκαν ότι το ινδικό ελικόπτερο που εστάλη στην περιοχή για να εξετάσει την ασφάλεια των κατοίκων των νησιών Andaman αντιμετωπίστηκε με επίθεση από βέλη τόξων και αναγκάστηκε να αποχωρήσει...

Για το καλό πληθυσμών όπως οι Negrito αλλά και όλων των μειονοτήτων του «πολιτισμένου» κόσμου πρέπει να παραδεχθούμε ότι υπάρχουν ανθρώπινες φυλές! Αυτό λένε τώρα όλο και περισσότεροι επιστήμονες βασιζόμενοι σε γενετικά δεδομένα και προσπαθούν να πείσουν τους συναδέλφους τους ότι υπό το φως των νέων δεδομένων ρατσισμός είναι να μην παραδεχόμαστε την ύπαρξη ανθρωπίνων φυλών, αφήνοντας έτσι αναξιοποίητη (κυρίως για θεραπευτικούς λόγους) τη διαφορετικότητα των ανθρώπων μεταξύ τους.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας αναζητήσουμε τις ρίζες της φιλοσοφικής και επιστημονικής διαμάχης σχετικά με το αν υφίστανται ή όχι ανθρώπινες φυλές (με τη βιολογική και όχι κοινωνική έννοια του όρου). Δεν είναι καθόλου περίεργο που στις αρχές της δεκαετίας του '70 η επιστημονική κοινότητα ήταν περισσότερο από έτοιμη να δεχθεί την άποψη του Ρίτσαρντ Λιουόντιν (Richard Lewontin), γενετιστού του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ο οποίος δήλωνε ότι οι διαφορές μεταξύ ενός Αφρικανού και ενός Ευρωπαίου δεν ήταν μεγαλύτερες από αυτές δύο τυχαίων Ευρωπαίων ή Αφρικανών μεταξύ τους και πως η συνεχιζόμενη πίστη στην ύπαρξη ράτσας «δεν ήταν παρά ένδειξη της δύναμης μιας κοινωνικοοικονομικά στηριζόμενης ιδεολογίας που επικρατούσε, παρά τα αντίθετα επιστημονικά δεδομένα». Στη συλλογική συνείδηση των επιστημόνων τα τραύματα της ευγονικής ήταν ακόμη νωπά: ο ιδεαλισμός των επιστημόνων που θεώρησαν ότι μπορούσαν να βελτιώσουν το ανθρώπινο είδος μέσω της ευγονικής είχε ισοπεδωθεί βάναυσα από την μπότα του Γ´ Ράιχ και όχι μόνο. «Πολιτισμένες» χώρες όπως η Σουηδία εφήρμοζαν προγράμματα στείρωσης ατόμων με διανοητικά προβλήματα ως τη δεκαετία του '70!

Πώς να μην αρπάξουν λοιπόν οι επιστήμονες την ευκαιρία για εξιλέωση που τους έδινε ο Λιουόντιν; Πολλώ δε μάλλον όταν οι ιδέες του αμερικανού γενετιστή ήταν βασισμένες σε ατράνταχτα γενετικά δεδομένα. Το αίμα των αθώων είναι βαρύ, όπως βαρύ είναι να βιώνει κανείς ως τις ημέρες του τα αποτελέσματα διδαχών μεγάλων επιστημόνων του 19ου αιώνα που επιβεβαίωναν την κατωτερότητα των μαύρων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του διάσημου ζωολόγου του Χάρβαρντ Λουί Αγκασί (Louis Agassiz) ο οποίος σημείωνε ότι οι εγκεφαλικές ραφές των μωρών των μαύρων κλείνουν νωρίτερα από αυτές των λευκών και έτσι ο εγκέφαλός τους παγιδεύεται και θα ήταν επικίνδυνο να τους διδάσκονται πολλά πράγματα! H επιβεβαίωση λοιπόν των επιχειρημάτων του Λιουόντιν από την αποκωδικοποίηση του ανθρωπίνου γονιδιώματος γιορτάστηκε από τους επιστήμονες με άρθρα σαν αυτά που αναφέρθηκαν στην αρχή.

Περίπου δύο χρόνια μετά τους πανηγυρισμούς ένα άρθρο του Νιλ Ριτς (Neil Risch) και των συνεργατών του στο Τμήμα Γενετικής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ το οποίο δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουλίου 2002 της επιθεώρησης «Genome Biology» ήρθε να ανακινήσει το θέμα εκ νέου. Ορμώμενος από την εκπεφρασμένη ανάγκη των επιστημόνων να εντοπιστούν τα άτομα ενός πληθυσμού που είναι πιο ευαίσθητα σε ορισμένες ασθένειες (αφού στόχος της ιατρικής του 21ου αιώνα είναι η εξατομικευμένη θεραπεία των ασθενειών και, ει δυνατόν, η πρόληψή τους), ο Ριτς διερωτάται κατά πόσον η φυλετική καταγωγή δεν είναι μια καλή πυξίδα που θα οδηγήσει στην ανεύρεση αυτών των ατόμων. H πρόταση του Ριτς στηρίζεται σε πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι εθελοντές που δέχθηκαν να εξετασθούν γενετικά βρέθηκαν να εμπίπτουν σε μία από τις πέντε παραδοσιακά οριζόμενες ανθρώπινες φυλές [αφρικανική, ευρωπαϊκή (καυκάσια), ασιατική, της Ωκεανίας και των αμερικανών ιθαγενών].

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δεδομένα του Λιουόντιν δεν ήταν λάθος και ισχύουν ακόμη. Μόνο που η προσέγγιση για τη στατιστική ανάλυσή τους ήταν λανθασμένη, όπως έδειξε πριν από δύο χρόνια ο βρετανός στατιστικολόγος του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ A. Εντουαρντς (Α.W.F. Edwards).

Και τώρα τι; Τώρα φαίνεται ότι ήρθε η ώρα ενηλικίωσης και ωριμότητας της επιστημονικής κοινότητας! H οποία πρέπει να αποδεχθεί πως, ναι, είμαστε διαφορετικοί οι άνθρωποι μεταξύ μας και αυτή η διαφορά δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αντανάκλαση της γενετικής, πολιτισμικής και κοινωνικής ποικιλότητας του είδους μας. Επιπλέον η επιστημονική κοινότητα αλλά και όσοι έχουν δυνατότητα λήψης αποφάσεων πρέπει να χειριστούν κατάλληλα τη γνώση της διαφορετικότητάς μας. Πάντως οι ενδείξεις είναι προς το παρόν καλές: πρόσφατα κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ φάρμακα που προορίζονται ειδικά για ασθενείς με αφρικανική καταγωγή αφού ο διαφορετικός μεταβολισμός τους είχε ως αποτέλεσμα να υποφέρουν περισσότερες παρενέργειες λαμβάνοντας τα «λευκά» φάρμακα.

Οσο για τους Negrito, αυτοί επέζησαν μεν του τσουνάμι αλλά απειλούνται με εξαφάνιση από την πείνα. Και αυτό δεν έχει καμία σχέση ούτε με τη γενετική ούτε με την επιστήμη γενικότερα...
ΙΩΑΝΝΑ ΣΟΥΦΛΕΡΗ
Το ΒΗΜΑ, 03/04/2005


Της Αγάπης Αίματα

18 σχόλια:

ΜΗΘΥΜΝΑΙΟS είπε...

Έχω την εντύπωση πως ναι, υπάρχουν βιολογικές διαφορές μεταξύ των ανθρώπων, δεν σημαίνει όμως, ότι αυτό κάνει κάποιους καλύτερους ή χειρότερους...

mareld είπε...

Καλώς το Στράτο μας!

Φυσικά και δεν έχει αυτό καμία σημασία. Ο άνθρωπος είναι η καλλιέργειά του, η ψυχή του. Αυτό έχει να κάνει με το πόσο αληθινός είναι με τον εαυτό του κυρίως.
Εάν η ιδεατή του εικόνα και η πραγματική του εφάπτονται, έχει πολλές πιθανότητες να ζήσει με τους συνανθρώπους του αρμονικά.
Το άτομο χρειάζεται ελευθερία, νόημα ζωής, ξεπέρασμα του φόβου του θανάτου και αντοχή στη μοναξιά.
Παντού δυστυχώς γίνονται διακρίσεις και παντού υπάρχει ρατσισμός.
Μας λείπει παιδεία.

Να περνάς όμορφα!
Καλό Πάσχα!

faraona είπε...

Μαρλεντακι μου
συμφωνω με τον Μηθυμναιο για τις βιολογικες διαφορες.
Ομως πανω σ αυτο τον ερημο τον πλανητη μας ολοι εχουν το δικαιωμα μιας ζεστης γωνιας για να γελαει η ψυχη τους.
Σε φιλω και

Καλη Αναταση κι Ανασταση.

mareld είπε...

Γλυκό μου κορίτσι!

Όλοι έχουν δικαίωμα μιας ζωής με αξιοπρέπεια,μιας ζωής με αγάπη, αποδοχή και χάδι.
Η γη μας μπορεί άνετα να μας δόσει τροφή. Εκπαίδευση και περίθαλψη που ειναι ανγκαίο και αυτό θα ήταν εύκολο, αν δεν είχαμε τόσο εγωισμό.
Αναρωτιέμαι για ποιούς θα φτιάξουν τα νέα φάρμακα, όταν ξέρουμε το κόστος και το κίνητρο.
Το μόνο που ενδιαφέρει δυστυχώς ειναι το κέρδος.
Ποιός έχει να πληρώσει;
Έχω την αίσθηση ότι ντύνουν το ψέμα με πολύ αληθοφάνεια.
Η αλήθεια παραμένει κρυφή!

Φιλιά ψυχή μου!
Καλή Ανάσταση!

γητεύτρια είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση Μαρινέτα μου αλλά με παραξενεύει, το γιατί συζητιέται. Για να είμαι ειλικρινής δεν είχα ακούσει ποτέ να αμφισβητούνται οι φυλές γενετικά. Ακόμα και τα βιβλία του δημοτικού αναφέρουν με σαφήνεια την ύπαρξη των φυλών. Θεωρώ ότι όσοι το αρνούνται είναι εντελώς ανόητοι και απολύτως αδαείς και δεν καταλαβαίνω γιατί το κάνουν θέμα. Εκτός κι αν έχει πάρει έκταση τέτοια που δεν γνωρίζω.
Μου θυμίζει τη γυναικεία χειραφέτηση, όπου κάποιοι, προφανώς εσκεμμένα, εκτός αν ήταν τόοοοοσο ηλίθιοι, μπέρδευαν την ισότητα με την ισοτιμία.
Όπως οι γυναίκες ήθελαν απλά ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ, έτσι και οι άνθρωποι που ανήκουν στην κάθε φυλή, χρειάζονται ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑΥΤΙΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΦΥΛΕΣ.
Δεν καταλαβαίνω γιατί τα τόσο απλά θέματα, τα κάνουν περίπλοκα. Δεν καταλαβαίνω δηλαδή πού το πάνε και τί επιδιώκουν...
Χρόνια πολλά καλή μου ποιοτικά και αξιοπρεπή! Ελπίζω να μας αφήσουν να τα ζήσουμε έτσι.

Σε φιλώ κι ευχαριστώ για τα ενδιαφέροντα θέματα που μοιράζεσαι μαζί μας!

mareld είπε...

Υακινθάκι μου!

Δυστυχώς...

"Η γνώση πολεμά την προκατάληψη. Η σοφή διαπίστωση δεν ισχύει για τον Τζέιμς Γουάτσον, τον πατέρα του DNA, που βρήκε ξανά μια ευκαιρία να μιλήσει για τη νοητική κατωτερότητα των νέγρων. «Γιατί όλες οι κοινωνικές πολιτικές στηρίζονται στο γεγονός ότι οι μαύροι είναι το ίδιο ευφυείς με μας, όταν όλα τα πειράματα δείχνουν το αντίθετο;» αναρωτήθηκε σε συνέντευξή του στους «Τάιμς».

Ο άνθρωπος που ανακάλυψε μαζί με τον Φράνσις Κρικ, και γι’ αυτό πήρε βραβείο Νομπέλ το 1962, τη δομή του DNA, συνεχίζει να πιστεύει ότι οι λευκοί είναι πιο έξυπνοι από τους νέγρους. Και το χειρότερο, να ευελπιστεί σε μια νέα ευγονική, αυτήν τη φορά όχι μέσω της λοβοτομής και της λευκοτομής, αλλά της επιλογής γονιδίων - πολλές φορές έχει ταχθεί υπέρ της εξάλειψης της ανοησίας (της νέγρικης, εννοείται) και της ομοφυλοφιλίας, και της επικράτησης της ομορφιάς... Δεν είναι ο μοναδικός. Πλήθος επιστήμονες υποστηρίζουν κάτι ανάλογο, ικανοποιώντας μια αυξανόμενη κοινωνική τάση για ...βιολογικό προσδιορισμό ορισμένων συμπεριφορών ή πνευματικών χαρισμάτων.

«Οι περισσότεροι λευκοί, ακόμη κι όταν πιστεύουν ότι ένας νέγρος έχει κάποια εξυπνάδα, θεωρούν ότι το μόνο θέμα που μπορεί να συζητήσει είναι το φυλετικό. Δεν πιστεύουν ότι οι νέγροι μπορούν να συνεισφέρουν τίποτα σε άλλους τομείς της σκέψης και των ιδεών» λέει ο Μάλκολμ Χ στην αυτοβιογραφία του. Την τελευταία λέξη στις θεωρίες αυτές (ότι οι λευκοί είναι ευφυέστεροι από τους μαύρους) έβαλε ο γνωστός Βρετανός καθηγητής της εξελικτικής θεωρίας Ρίτσαρντ Λιν. Με άλλη μελέτη του ισχυρίστηκε ότι η ευφυΐα είναι υπόθεση εθνικότητας (κατά τη γνώμη του, οι Γερμανοί είναι οι εξυπνότεροι Ευρωπαίοι, οι Ελληνες εμφανίζονται μέτριας ευφυΐας, 18οι στη σειρά -τελευταίοι είναι οι Σέρβοι). Ενώ πολύ γνωστές είναι επίσης οι θεωρίες του ότι οι άντρες είναι εξυπνότεροι από τις γυναίκες (γιατί έχουν κατά 10% μεγαλύτερο εγκέφαλο - σε κάθε γυναίκα με IQ άνω του 145 αντιστοιχούν 5,5 άντρες) κι ότι ο άνθρωπος δεν γίνεται αλλά γεννιέται εγκληματίας...

Είναι θεωρίες που, ακούσια ή εκούσια, προσφέρουν μια επιστημονική βάση στην κοινωνική τάση να βαφτίζονται γενετικές (άρα προκαθορισμένες, ανυπέρβλητες, μη αναστρέψιμες) οι εμφανισιακές ή πολιτισμικές διαφορές που διακρίνει κάποιος εύκολα στον δρόμο ανάμεσα σε άτομα με διαφορετικό χρώμα δέρματος, φύλο ή εθνικότητα. Θεωρίες που καθησυχάζουν και απενοχοποιούν για την έκρηξη των ρατσιστικών αισθημάτων.

Αν και ο ρατσισμός δεν έχει ανάγκη από επιστημονικά δεδομένα για να εξαπλωθεί, τέτοιες επιστημονικοφανείς θεωρίες βαθαίνουν και στεριώνουν τις προκαταλήψεις, δικαιολογούν την ηγεμονική αξίωση για καθυπόταξη των άλλων. Είναι βαθύτατα μισαλλόδοξη η ιδέα ότι το προνόμιο της ανωτερότητας κατέχει μόνο μια φυλή, ένας πολιτισμός, μια κοινωνία. Η απάντηση, θα ήταν λάθος να έρθει από την επιστήμη (το παράδειγμα του Γουάτσον δείχνει ότι η επιστημονική γνώση δεν μπορεί από μόνη της να πολεμήσει την προκατάληψη). Η μάχη ενάντια στον ρατσισμό και τις προκατασκευασμένες ιδέες και υπέρ της αναγνώρισης της ισότητας και της αξιοπρέπειας όλων των ανθρώπινων όντων είναι κατά βάση μια μάχη όχι επιστημονική αλλά ηθική".
Με λύπησε πολύ ιδιάιτερα ο Γουάτσον.
Τον είχα σε εκτίμηση και με αυτόν στην καθημερινότητά μας πιστέψαμε στην επιστήμη για τον άνθρωπο.
Πόσες απογοητεύσεις πέρασαν στην ψυχή μας..αλλά ευτυχώς δεν μας διέβρωσαν.
Σε ευχαριστώ και χαίρομαι που διαρκώς σε γνωρίζω.

Χρόνια Πολλά!
Χρόνια χαρούμενα και δημιουργικά!

γητεύτρια είπε...

Ναι, την είχα διαβάσει και χλευάσει τη γελοία έρευνα των Ιρλανδών που υποστήριζε ότι οι βόρειοι και βορειοδυτικοί λαοί αναπτύσσουν μεγαλύτερο εγκέφαλο κατά μερικά κυβικά εκατοστά, από τους νοτιοανατολικούς. Στους 25 μας έβγαζε 18ους με πρώτους Γερμανούς, Ολλανδούς, Πολωνούς, Σουηδούς και τελευταίους τους φουκαράδες τους Σέρβους.
Αμφισβητώ εντελώς τέτοιες έρευνες που δεν ξέρουμε σε τί δείγματα πληθυσμού έγιναν, με ποιές συνθήκες κτλ.
Η εμπειρία η δική μου άλλα δείχνει. Και δεν είναι ο πατριωτισμός που με ωθεί να το λέω, αλλά τους Μεσογειακούς τους βρίσκω πολύ πιο εύστροφους.
Ο Γουάτσον με απογοήτευσε κι εμένα εντελώς. Κρίμα.

Ευχαριστώ για την ενδιαφέρουσα συζήτηση Μαρινέτα μου. Όσο καλύτερα σε γνωρίζω τόσο σε εκτιμώ κι εγώ. Για πολλά και όχι μόνο επιστημονικά.

Πολλά φιλάκια!

Ανώνυμος είπε...

Demeter said...

Έξυπνοι, όμορφοι, λευκοί, μαύροι... γιατί το κάνουν θέμα; Θα συμφωνήσω με την γητεύτρια.
Μήπως το χρώμα του αίματος των άλλων φυλών είναι κάτι άλλο εκτός από κόκκινο;! Σίγουρα υπάρχουν διαφορές μεταξύ μας. Ο ΚΑΘΕ άνθρωπος είναι διαφορετικός από τον άλλο άνθρωπο.
Αν το δούμε από τη φιλοσοφική του πλεύρα, η διαφορετικότητα κάνει την ομορφιά. Το ίδιο καταντάει βαρετό...(πρωπατορικό αμάρτημα κτλ). Το άσχημο είναι που κάποιοι προσπαθούν να ισοπεδώσουν τα πάντα με τα κόμπλεξ τους είτε λεύκοι είτε μαύροι.
Το σύμπαν είναι άφθονο και είναι για όλους. Τα υπόλοιπα είναι δημιουργίες των ανθρώπων.

Πολλά κερασοφραουλένια φιλιά!

mareld είπε...

Αγαπημένο μου Υακινθάκι!

Είναι τόσο δύσκολο να αλλάξεις το πιστεύω των ανθρώπων.
Εάν οι άνθρωποι ζούσαν με αισθητική θα είχαν και ηθική.
Αυτές οι έρευνες για μένα έχουν πολύ ασχήμια..
Άσχημο είναι και το κακό.

Ο φιλόσοφος Εμμανουέλ Λεβινάς υποστηρίζει ότι η ηθική στάση συνίσταται στο να υπάρχεις για τον Αλλο. Ηθική στάση σημαίνει να αναλαμβάνεις την ευθύνη για τον Αλλο, να πράττεις χωρίς ανταπόδοση, χωρίς να λογαριάζεις ότι αυτή την πράξη μπορεί να την κάνουν και άλλοι.

Μα τούτη η σημασιοδότηση της ηθικής στάσης μάς φέρνει ήδη ενώπιον της πολιτικής. Στο δημόσιο πεδίο, λέει ο Α. Χίρσμαν, οι άνθρωποι μπορούν να αντιδράσουν με δύο τρόπους: με τη φωνή ή με την αποχώρησή τους. Φωνάζεις για να αλλάξουν τα πράγματα. Αποχωρείς όταν αδιαφορείς και απεμπλέκεσαι. Η φωνή είναι ευθύνη, κι έχει κόστος.

Φιλιά!

mareld είπε...

Φραουλένια μου!

.."Αν το δούμε από τη φιλοσοφική του πλεύρα, η διαφορετικότητα κάνει την ομορφιά"..
Ναι! Είναι φυσικό, όταν είμαστε ανοιχτοί και καλόκαρδοι. Όταν ο πόνος του άλλου γίνεται και δικός μας.
Όταν ο δικός μας πόνος μας έχει εξαγνίσει και έχουμε περάσει σε ένα ανώτερο επίπεδο αυτογνωσίας που μας επιτρέπει να φωτίζουμε όλα τα σκοτάδια της ύπαρξης.
Τότε χαϊδεύουμε τους συνανθρώπους
μας με το λόγο αλλά και το βλέμμα μας.
Δίνουμε το χέρι να προχωρήσουμε και να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο.

Φιλιά!

demeter είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο. Δυστυχώς! Aύτο το είδος των ανθρώπων, ανωτέρου επιπέδου, υπάρχει σε μικρό ποσοστό.. Οι πολλοί είναι μέσα στα κόμπλεξ, την κακία και την Απαίδεια σε όλους τους τομείς. Ενώ η απάντηση σε όλα είναι: ΑΓΑΠΗ(Δεν πειράζει αν κάποιοι το λένε ονειροπόληση..).

Φραουλένια φιλιά!

mareld είπε...

Δήμητρα, αγγελούδι μου!

Πιστεύω στην αγάπη και την ευθύνη.
"Υπεύθυνος άνθρωπος δεν είναι εκείνος που βασανίζεται από ενοχές, αλλά αυτός που φέρει ενεργά το βάρος μιας ηθικής επιταγής. Ακόμα και ένα μικρό σφάλμα μπορεί να έχει τρομερή δύναμη· ακόμα και μια ασήμαντη παράλειψη να οδηγήσει σε απρόβλεπτες επιπτώσεις. Η ηθική δεν είναι αλήθεια, αλλά αξία: δεν είναι αντικείμενο γνώσης αλλά βούλησης"
Φιλιά!

γητεύτρια είπε...

Καλημέρα! Λουλούδια, πουλιά, παιδιά κάνουν Παράδεισο έλεγε ο αγαπημένος Καζαντζάκης!
Εύχομαι η ζωή σου να είναι ένας τέτοιος Παράδεισος!

Καλό μήνα ψυχούλα όμορφη! Καλή Πρωτομαγιά!

Σε φιλώ πολύ!

Juanita La Quejica είπε...

Συμπτωματικά διαβάζω ένα βιβλίο του Sarmiento, το Civilización y barbarie: vida de Juan Facundo Quiroga, για μια εργασία. Όπου οι gauchos είναι συνδεδεμένοι με την βαρβαρότητα (και την δικτατορία του Rosas, το μόνο δικαιολογητικό κατά τη γνώμη μου του Sarmiento) και ο πολιτισμός με τον γαλλικό φιλελευθερισμό και το Buenos Aires των φιλοευρωπαϊστών της εποχής. Δηλαδή μιλάμε για την πλήρη υποτίμηση και απόρριψη της ίδιας της ιστορίας ενός έθνους, της ρίζας του, του θεμελίου του.
Τί τα θες; Όλες τις εποχές τελικά υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός. Και δεν έχει καμία σχέση με τις διανοητικές ή σωματικές δυνατότητες των ανθρώπων.
Καλό Μήνα!

Roadartist είπε...

πολυ μου αρεσει ο μπιθικωτσης..
και αυτες οι φωτο σου παντα μου τραβουν τη προσοχη..
Σωστο το ποστ σου, μας λειπει η παιδεια..οπως λες..
Να εισαι καλα :)

mareld είπε...

Υακινθάκι μου!
Πόσο με συγκινεί ο Καζαντζάκης μας..
Μου θύμησες και τον άλλο αγαπημένο μας..
"Ο Παράδεισός μου είναι ένας κάμπος
που δεν έχει λύρες,που δεν έχει αηδόνια
Μόνο μια πηγούλα κι ένα ποταμάκι,
κρύφιο ποταμάκι και μικρή πηγή"..

Σε ευχαριστώ!
Και σε Σένα εύχομαι ένα Μάη γελαστό και μυρωδάτο!
Φιλιά!

mareld είπε...

Juanita mia!

Το βιβλίο του
Sarmiento, Civilización y barbarie
πρέπει να είναι πολύ ενδιαφέρον.
Παλιά είχα διαβάσει Conrad.
Όπως το λες είναι. Οι διαχωρισμοί πάντα βρίσκουν ρίζα και τρέφονται στα μυαλά των ανθρώπων.
Εδώ μας απασχόλησε και η πραγματικότητα των επιστημόνων, που πολλοί από αυτούς, τα ίδια πιστεύουν αν και θα έπρεπε να άνοιγαν δρόμο για το γενικό καλό και την αλήθεια.

Ευχάριστο Μάη και σε Σένα!
Φιλιά!

mareld είπε...

Καλώς το Κορίτσι μας!

Οι κεραίες σου είναι ανοιχτές και συλλαμβάνουν τα σήματα της ομορφιάς στον αέρα..
Ε..; ο μεγάλος Μπιθικώτσης είναι ένα με τις καρδιές μας!
Παιδεία για να αποκτήσουμε θα χρειαστούν λίγοι αιώνες..
Ας ελπίσουμε ειρηνικοί.
Φιλιά!