Animated Graphics, Animated Gif,  Animated Gifs,  Animated Flowers, Color Splash, Flowers, Keefers Pictures, Images and Photos
Κάθε ομορφιά είναι αιωνιότητα. Ό,τι βλέπω, ό,τι ακούω, ό,τι αγγίζω, χώμα, αέρας, φως, είναι μέρος της αιωνιότητας. Αιωνιότητα δεν είναι ό,τι αντέχει στο χρόνο - γιατί τότε θα’χαν τα πρωτεία οι πολυκατοικίες και οι ουρανοξύστες - αλλά ό,τι σφραγίζει μια στιγμή ανεπανάληπτα.Λιλή Ζωγράφου

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Νάρκισσος και ναρκισσισμός

Ηχώ και Νάρκισσος (Πίνακας του John William Waterhouse

Νάρκισσος (μυθολογία)

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πρόσωπα στην Ελληνική Μυθολογία ήταν και ο Νάρκισσος. Ένας ωραίος νέος της Βοιωτίας, γιος της Νύμφης Λειριώπης και του ποταμού Κηφισού χάριν του οποίου και αναπτύχθηκαν πολλές παραδόσεις (μύθοι).

Σημαντικότερες εξ αυτών των παραδόσεων ήταν:

  • Κάποια μέρα καθισμένος ο ωραίος Νάρκισσος κοντά σε μια πηγή είδε το πρόσωπό του στα νερά της πηγής. Στη θέα αυτή λέγεται πως τόσο πολύ θέλχθηκε, που θέλησε βυθίζοντας το βραχίωνα του στο νερό να τη συλλάβει. Επειδή όμως παρά τις προσπάθειές του δεν το κατώρθωνε παρέμεινε στη θέση αυτή αυτοθαυμαζόμενος μέχρι που υπέστει μαρασμό και πέθανε. Στη θέση εκείνη μετά από λίγο φύτρωσε το ομώνυμο άνθος ως σύμβολο της φθοράς και των χθόνιων θεοτήτων.
  • Ο Νάρκισσος αδιαφορώντας στον προς αυτόν έρωτα, του επίσης ωραίου νέου Αμεινία, κατέστη τελικά ο ηθικός αυτουργός στην αυτοκτονία του δεύτερου. Τότε η Νέμεσις αποφάσισε να τον τιμωρήσει σκληρά με το ίδιο πάθος, υποκινώντας τον, να δει στο νερό της πηγής την εικόνα του (το είδωλό του) και να την ερωτευθεί τόσο ώστε να πεθάνει από τον ανικανοποίητο προς εαυτόν έρωτά του.
  • Ο Νάρκισσος, μετά το θάνατο της επίσης πανέμορφης δίδυμης αδελφής του Ηχούς, με τη οποία και ήταν ερωτευμένος, δεν έβρισκε παρηγοριά στη δυστυχία του εκτός από το να βλέπει τον εαυτόν του στο νερό κάποιας πηγής στις Θεσπιές και να θυμάται την αδελφή του. Μέχρι που πέθανε στη θέση εκείνη από εξάντληση.
  • Η γνωστότερη όμως και περισσότερο διαδεδομένη παράδοση για τον Νάρκισσο ήταν η παρακάτω που οφείλεται στον Οβίδιο (στο έργο του "Μεταμορφώσεις" ΙΙΙ 342). Σύμφωνα μ΄ αυτή ο ωραίος Βοιωτός νέος, απασχολημένος να θαυμάζει την καθ΄ όλα άριστη σωματική του διάπλαση από τις όχθες ποταμού, στα νερά αυτού, δεν έδωσε καμία προσοχή ή δεν ανταποκρίθηκε στον εκδηλούμενο έρωτα της Νύμφης Ηχούς η οποία και συνεχώς τον καλούσε. Αποτέλεσμα ήταν η μεν φωνή της Ηχούς να εξασθενεί συνέχεια σε τρόπο ώστε ν΄ ακούγονται μόνο οι τελευταίες συλλαβές και να σβήνει, ο δε Νάρκισσος να πεθαίνει αυτοθαυμαζόμενος στο νερό του ποταμού που το χρησιμοποιούσε ως κάτοπτρο.


Narciso, por Caravaggio

Narciso (mitología)

En la mitología griega,
Narciso (en griego Νάρκισσος) era un joven conocido por su gran belleza. Acerca de su mito perduran varias versiones, entre las que se cuenta la de Ovidio, que fue el primero en combinar las historias de Eco y Narciso, y relacionarlas con la anterior historia del vidente-ciego Tiresias.

Según esta última, tanto doncellas como muchachos se enamoraban de Narciso a causa de su hermosura, mas él rechazaba sus insinuaciones. Entre las jóvenes heridas por su amor estaba la ninfa Eco, quien había disgustado a Hera y por ello ésta le había condenado a repetir las últimas palabras de aquello que se le dijera. Eco fue, por tanto, incapaz de hablarle a Narciso de su amor, pero un día, cuando él estaba caminando por el bosque, acabó apartándose de sus compañeros. Cuando él preguntó «¿Hay alguien aquí?», Eco contenta respondió: «Aquí, aquí». Incapaz de verla oculta entre los árboles, Narciso le gritó: «¡Ven!». Después de responder: «Ven, ven», Eco salió de entre los árboles con los brazos abiertos. Narciso cruelmente se negó a aceptar su amor, por lo que la ninfa, desolada, se ocultó en una cueva y allí se consumió hasta que solo quedó su voz. Para castigar a Narciso, Némesis, la diosa de la venganza, hizo que se enamorara de su propia imagen reflejada en una fuente. En una contemplación absorta, incapaz de apartarse de su imagen, acabó arrojándose a las aguas. En el sitio donde su cuerpo había caído, creció una hermosa flor, que hizo honor al nombre y la memoria de Narciso.


Narcisismo

El narcisismo es la actitud de la persona que siente una admiración exagerada por sus propias cualidades o acciones.

El término proviene de la mitología griega: la leyenda cuenta que Narciso era un hermoso joven que se enamoró de sí mismo al ver reflejada su imagen en una fuente. En su contemplación absorta de sí mismo, acabó arrojándose al agua; en ese sitio creció la flor que hoy recibe su nombre.

Sigmund Freud retomó la leyenda para hablar de una etapa temprana de la vida del niño, caracterizada por el amor a sí mismo.

Una persona narcisista tiende a creer que todo lo que hace o dice esta bien y cree que todos deberian ser como es èl o ella. Es dificil profundizarse con una persona narcisista pues se deben cumplir ciertas actitudes que ellos aprueben.




Νάρκισσος (βοτανική)

O Νάρκισσος αποτελεί ιδιαίτερο γένος φυτών της οικογένειας των Αμαρυλίδων ή Αμαρυλλιδών που περιλαμβάνει περί τα 40 είδη

Είναι φυτά ποώδη, πολυετή και βολβόρριζα που απαντώνται στην Ευρώπη, Β. Αφρική και ΒΔ. Ασία. Καλλιεργούνται ως κοσμητικά για τα ωραία και εύοσμα άνθη τους καθώς και για το παραγόμενο εξ αυτών έλαιο που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην αρωματοποιΐα. Πολλαπλασιάζονται με βολβούς που φυτεύονται νωρίς το Φθινόπωρο.

Στην Ελλάδα είναι γνωστά 6 είδη εκ των οποίων τα πλέον αξιόλογα είναι:

  1. ο Νάρκισσος ο κυπελλοφόρος, γνωστότερο με τα ονόματα ζαμπάκι, τσαμπάκι, μανουσάκι ή βούτσινο που απαντάται σε πολλές ποικιλίες. Είναι ο κατ΄ εξοχήν Νάρκισσος των αρχαίων Ελλήνων από το οποίο και κατασκεύαζαν το «ναρκίσσινο μύρο». Αυτό το είδος φθάνει ύψος τα 40 εκατοστά ο δε ανθοφόρος κλώνος του φέρει δέσμη 8-10 άνθη λευκά με το ανώτερο σημείο της στεφάνης κιτρινωπό.
  2. ο Νάρκισσος ο ποιητικός που φθάνει και αυτός σε ύψος τα 40 εκατοστά αλλά φέρει μόνο ένα άνθος λευκό με το άκρο της στεφάνης κόκκινο ή πορφυρό.
  3. ο Νάρκισσος ο όψιμος. Αυτός φθάνει σε ύψος μόλις 25 εκατοστά περίπου και φέρει μικρά και λευκά άνθη.

Από τα εξωτικά είδη του φυτού αυτού τα πλέον αξιόλογα είναι:

  1. ο Νάρκισσος ο εύοσμος που φέρει μικρά κατά δέσμες άνθη, κίτρινου χρώματος.
  2. ο Νάρκισσος ο πολυανθής με μικρά λευκά άνθη και
  3. ο Νάρκισσος ο βουρλοειδής με πολύ εύωδη άνθη.

Σύγχρονη έρευνα

Στην έρευνα της σύγχρονης φαρμακευτικής, στην αναζήτηση των συστατικών του "ναρκίσσινου μύρου" που παρασκεύαζαν οι αρχαίοι Έλληνες διαπιστώθηκε ότι οι βολβοί του Νάρκισσου είναι τοξικοί. Το δε άρωμα του άνθους του σε κλειστό χώρο όταν είναι πολλά μαζί επιφέρουν χαύνωση (νάρκωση), έτσι επαληθεύεται πως το αρχαίο εκείνο μύρο πρέπει να ήταν φαρμακευτικό. Πρόσφατα όμως ανακαλύφθηκε ότι ο Νάρκισσος περιέχει γαλανθαμίνηΑλτσχάιμερ. Και μάλλον τα αποτελέσματα πρέπει να είναι θετικά αφού ήδη κάποιο είδος του φυτού αυτού (μάλλον του βουρλοειδή) φέρει ήδη επίσημο όνομα Narcissus "Alois Alzheimer". χαρακτηριστική ουσία που θεραπεύει την άνοια. Στη Σκωτία σήμερα συνεχίζονται οι έρευνες αν αυτή η ουσία μπορεί να παραχθεί σε ποσότητα για τη θεραπεία της νόσου

  • Ο Νάρκισσος περιλαμβάνεται στους επίσημους πίνακες "Βοτάνων".



ναρκισσισμός

  • η αυταρέσκεια σε υπερβολικό βαθμό, ο ακραίος αυτοθαυμασμός
  • η έλξη του ατόμου προς τον ίδιο του τον εαυτό. Διακρίνεται σε πρωτογενή, οπότε είναι ένα φυσιολογικό μεταβατικό στάδιο της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης του παιδιού, και σε δευτερογενή, οπότε συνιστά μια παθολογική κατάσταση για τον ενήλικα

Τα χαρακτηριστικά της ναρκισσιστικής προσωπικότητας

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε στοιχεία ναρκισσισμού από τη στιγμή που γεννιόμαστε. Αυτό σημαίνει ότι επικεντρωνόμαστε στον εαυτό μας - στις επιθυμίες και τις ανάγκες μας. Ωστόσο η αυτοεκτίμηση και η δημόσια εικόνα μας, είναι η γέφυρα του ναρκισσισμού με την κοινωνία. Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και τα μηνύματα που δίνουμε στους άλλους για μας είναι συνυφασμένα με τα βιώματα και τα μηνύματα που πήραμε από την οικογένειά μας στην παιδική ηλικία. Όταν βέβαια αυτό συναντάται στην υπερβολή του, τότε αναφερόμαστε σε διαταραγμένη προσωπικότητα.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των ατόμων με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας

* Η έντονη αίσθηση σπουδαιότητας και μεγαλείου που έχουν για τον εαυτό τους.
* Η έντονη ανάγκη τους για θαυμασμό.
* Η αδυναμία τους να αναγνωρίσουν και να νιώσουν τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τα αισθήματα των άλλων.
* Φαντασιώνονται ιδιαίτερη επιτυχία, δύναμη, εξυπνάδα, ομορφιά ή ιδανική αγάπη.
* Πιστεύουν ότι είναι μοναδικά και ξεχωρίζουν και θα πρέπει και οι συναναστροφές τους να είναι ισάξιες.
* Πιστεύουν ότι οι άλλοι θα πρέπει να ακολουθούν ή να συμμορφώνονται στις δικές τους προσδοκίες.
* Εκμεταλλεύονται τους άλλους προκειμένου να πετύχουν τους σκοπούς τους.
* Συχνά φθονούν τους άλλους ή πιστεύουν ότι οι άλλοι τους φθονούν.
* Εμφανίζουν αλαζονική, υπεροπτική συμπεριφορά ή στάση.

Η ψυχολογία, ο τρόπος σκέψης & οι συμπεριφορές του νάρκισσου

Συνήθως οι νάρκισσοι είναι γοητευτικά, διασκεδαστικά και επιτυχημένα άτομα, ενώ πολλοί απ' αυτούς είναι και διάσημοι. Στην παρέα είναι ιδιαίτερα ευχάριστοι, συμμετέχουν σε κάθε είδους συζήτηση, με στόχο να γίνουν το επίκεντρο. Όταν νιώσουν ότι αυτό το έχουν εξασφαλίσει, συμπεριφέρονται σαν κακομαθημένα παιδιά. Χρειάζονται όλα όσα μπορείς να τους δώσεις και κυρίως το θαυμασμό σου για την εικόνα τους.

Μπορεί να τους δούμε επαγγελματικά επιτυχημένους αλλά υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην προχωρήσουν επαγγελματικά εξαιτίας του φόβου τους να ριψοκινδυνέψουν σε συναγωνιστικές καταστάσεις όπου υπάρχει κίνδυνος και να αποτύχουν.

Μοιάζουν να είναι ηθοποιοί στο θέατρο της ζωής τους. Ψεύδονται ακόμη και απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό, εφόσον έχουν την ικανότητα να αναπροσαρμόσουν ακόμη και βιώματα από το παρελθόν τους, προκειμένου να ωραιοποιήσουν την εικόνα τους. Δε θα παραδεχτούν ποτέ το λάθος τους και δε θα ζητήσουν συγνώμη. Αν κάτι δεν πάει καλά θα παίξουν το ρόλο του θύματος, μεταβιβάζοντας πολύ εύκολα την ευθύνη σε άλλους.

Δεν μπορούν να έρθουν πολύ κοντά συναισθηματικά με κάποιον γιατί στην ουσία δεν μπορούν να αγαπήσουν ούτε τον εαυτό τους. Αγαπούν την εικόνα τους (ένα εξιδανικευμένο άτομο που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει). Τα άτομα αυτά έχουν εύθραυστη αυτοεκτίμηση και είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην κριτική των άλλων. Εύκολα πληγώνονται, νιώθουν ταπεινωμένα και άδεια και ενδεχομένως μπορεί να αντιδρούν με έντονη οργή και αντεπίθεση.

Αίτια ναρκισσισμού

Τα Βιώματα Του & Ο Ρόλος Της Οικογένειας Στη Διαμόρφωση Του Χαρακτήρα Του

Στη φυσική ανάπτυξη του εγώ, όλοι οι άνθρωποι περνούν από ναρκισσιστικά στάδια. Τα μωρά νομίζουν ότι όλος ο κόσμος τους ανήκει. Οι έφηβοι αντιδρούν στις αντιλήψεις των γονιών τους και προσπαθούν να αυτονομηθούν. Για να γίνει αυτό, βλέπουν τον εαυτό τους πιο ισχυρό και πιο έξυπνο από τους γονείς τους.

Έχει αποδειχτεί ότι σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ναρκισσιστικής προσωπικότητας παίζει το οικογενειακό περιβάλλον και τα βιώματα του ατόμου στην παιδική ηλικία.

* Πολλοί γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά τους με βάση το καλύτερο που πιστεύουν οι ίδιοι γι' αυτά, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες του παιδιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να μεγαλώνει ως προέκταση του γονιού, αναπτύσσοντας ένα προσωπείο που το εμποδίζει να δει τις δικές του πραγματικές ανάγκες.

* Σε άλλες οικογένειες παρατηρείται ο ένας από τους δύο γονείς να είναι αδιάφορος, ενώ ο άλλος υπέρμετρα φιλόδοξος για την πορεία του παιδιού. Σε αυτή την περίπτωση το παιδί απαντώντας στη φιλοδοξία του ενός γονέα επιδιώκει και την προσοχή του άλλου. Τα παιδιά θέλουν να ικανοποιούν τους γονείς και να εισπράττουν το θαυμασμό τους. Με αυτό τον τρόπο τα ανήλικα άτομα εγκλωβίζονται σε εικόνες για τον εαυτό που δεν ανταποκρίνονται στις δικές τους και που στον ενήλικο βίο έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία της ναρκισσιστικής τους προσωπικότητας.

Η σχέση με τους άλλους

Στη σχέση του με τους άλλους, ο νάρκισσος αναζητά άτομα που προάγουν την εικόνα που νομίζει πως έχει και στη συνέχεια φαίνεται να ικανοποιεί την κάθε τους επιθυμία. Στην πραγματικότητα όμως, απαιτεί να θαυμάζεται με βάση αυτό που νομίζει πως είναι και όχι με βάση την πραγματική του εικόνα αφού και ο ίδιος αδυνατεί να τη βιώσει. Το επίπεδο του «σχετίζεται» ενός ατόμου με ναρκισσιστική δράση, χαρακτηρίζεται από την απάθειά του απέναντι σε αντιδράσεις φόβου, ανυπομονησίας ή θυμού.

Οι διαπροσωπικές τους σχέσεις κατά κανόνα είναι προβληματικές, εξαιτίας της ανάγκης τους για θαυμασμό, της αίσθησης ότι έχουν ιδιαίτερα δικαιώματα και της αδυναμίας τους να νιώσουν τις ανάγκες των άλλων.

Θετικές επιδράσεις στη ναρκισσιστική παρουσία μπορεί να έχει και η ανείπωτη αίσθηση από κάποιον άλλον, ότι υπάρχουν σαφή συναισθηματικά όρια τα οποία δεν μπορεί να υπερβεί.

Σε αντίθετη περίπτωση, η συναναστροφή με ένα νάρκισσο μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικό αποσυντονισμό. Η οριοθέτηση ωστόσο, κρίνεται αναγκαία αφού βοηθά το συναναστρεφόμενο να μη θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για τις συμπεριφορές του νάρκισσου, του οποίου η δράση είναι ακαθόριστη. Οι νάρκισσοι εναντιώνονται σε οποιοδήποτε πλαίσιο αμφισβητεί το μεγαλειώδες της προσωπικότητάς τους, καθώς και σε ότι φαίνεται αυστηρά οριοθετημένο, αφού την ίδια στιγμή απαιτείται να έρθουν σε επαφή με τις ευθύνες τους, που είναι άλλωστε και ένα σοβαρό κομμάτι, που πυροδοτεί την παθολογία τους.

Αντιμετωπίζοντας έναν νάρκισσο

Τέσσερις θέσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ένα τέτοιο άτομο αλλά και που θα προστατεύσουν κάποιον που το συναναστρέφεται.

1. Απενοχοποίηση. Στη συναναστροφή με ένα νάρκισσο το σημαντικότερο είναι να εντοπίσεις ότι το πρόβλημα είναι ο ίδιος και δεν ευθύνεσαι εσύ για τη συμπεριφορά του.

2. Οριοθέτηση. Αυτό σημαίνει να μην παραβλέπεις τις δικές σου ανάγκες και επιθυμίες και να μην επιτρέπεις και στον ίδιο να σου τις παραβιάζει.

3. Καθρέφτισμα της συμπεριφοράς του. Προσπάθησε να απαντάς και να πράττεις όπως κάνει αυτός. Χρησιμοποίησε τα λόγια και τις πράξεις του δηλαδή, για παράδειγμα, φεύγει από το σπίτι, φύγε και συ, άσκησέ του κριτική, αν σε μειώνει κάνε και σ' αυτόν το ίδιο, κ.α. Ο νάρκισσος, όταν έρχεται αντιμέτωπος με το καθρέφτισμα της συμπεριφοράς του, υποχωρεί.

4. Η απειλή της εγκατάλειψης. Όταν ένας νάρκισσος έρχεται με κάποιον κοντά συναισθηματικά, ο μεγαλύτερός του φόβος είναι η εγκατάλειψη. Αυτό προέρχεται από τα παιδικά του βιώματα μέσα στην οικογένεια. Η εγκατάλειψη λοιπόν ή η απειλή πως θα τον εγκαταλείψουν, του δημιουργεί τόσο μεγάλο φόβο που μπορεί να αλλάξει αυτόματα συμπεριφορά.

Τρία βασικά βήματα αυτοβοήθειας για τον ίδιο τον νάρκισσο

1. Συχνά τα άτομα με ναρκισσιστική προσωπικότητα αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει πρόβλημα στη σχέση τους με τους άλλους, ωστόσο είναι δύσκολο να παραδεχτούν και να αποδεχτούν ότι ευθύνονται οι ίδιοι. Εάν επιτρέψουν στον εαυτό τους να εντοπίσει την ευθύνη τους, ήδη έχουν κάνει το σημαντικότερο βήμα στην αντιμετώπιση του προβλήματός τους.

2. Μέσα από ένα υποστηρικτικό περιβάλλον (π.χ. φίλοι, γονείς, σύντροφος), που θα τους επισημαίνουν την πραγματικότητα και δε θα τους ενισχύουν τον ιδεατό κόσμο που οι ίδιοι έχουν φτιάξει για τον εαυτό τους, μπορούν να «σπάσουν το φανταστικό καθρέφτη», να αποδεχτούν, να εκτιμήσουν και να αγαπήσουν αυτό που πραγματικά είναι.

3. Να αποφασίσουν να δεχτούν ψυχοθεραπευτική βοήθεια ώστε να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους, να ενδυναμώσουν τα υγιή κομμάτια της προσωπικότητάς τους και να αποδυναμώσουν την παθολογία τους. Αν επιθυμείς περισσότερα εδώ














Mozart

Sonata in C Major K. 330

Rondo in Major K485

Chopin
Ballade 1

Sonata No. 2

Beethoven
Moonlight Sonata mvt. 3

6th symphony

Symphony No.9

16 σχόλια:

Μηθυμναίος είπε...

Καλησπέρα κι απ' εδώ.
Καλά εσύ βάλθηκες να μας ξαναγυρίσεις στα σχολιά. Μόρφωση γενικά και πολύ ενδιαφέρουσα και να 'ναι μόνο αυτά; Αμ' οι μουσικές σου...
Όλα υπέροχα.
Ένα μεγάλο μπράβο σου

mareld είπε...

Καλώς τον Στράτο μας!

Όλα για τους καλούς μου φίλους.
Όλα για το φως της γνώσης,
τη χαρά της ομορφιάς,
το τραγούδι του νου.
Ποίηση στη καθημερινότητά μας.

Α ν ά λ α φ ρ α!

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Καλό σου βράδυ!

demeter είπε...

Χαίρομαι να διαβάζω και να μαθαίνω! ..Οργανώνεις και τις γνώσεις μας! Τέλειο σαν τον νάρκισσο (με την καλή έννοια πάντα)!

Καλλιστεία γνώσεων!

mareld είπε...

Δήμητρα!
Αγγελούδι μου!

Ξύπνησα πολύ νωρίς και είχα μια ελπίδα μήπως
και το χιόνι έχει λιώσει
Το χιόνι δεν έλιωσε αλλά μετά το διαλογισμό,
τη γιόγκα και τη καλημέρα στη ζωή..θυμάσαι..
όπως σου έμαθα, έφαγα πρωινό με πολλά φρούτα και κάθισα να διαβάσω.
Συνάντησα τα λόγια σου!
Θυμάμαι την σπιτονοικοκυρά που παρακολουθούσε τους
μαθητές μου και έκανε πάντα σχόλια.
Τι όμορφη κοπέλα! Πλούσια! Πολύ πλούσια φαίνεται!
Η αισθητική πάντα συνοδεύεται με τον πλούτο για τους απλούς ανθρώπους.
Θυμήθηκα..να σε περιμένω με στυμμένο πορτοκάλι από την Επίδαυρο..
Η αλήθεια είναι ότι μου λείπετε όλοι αν και όπως ξέρεις έχω επιλέξει τη μοναξιά
για λίγο{δεν της ανήκω}, μου δημιουργεί συναισθήματα βαθιά, αυτογνωστικά,
απολαυστικά,όμως ούτε καν αγγίζουν το χάδι της θάλασσας.
Η γνώση είναι απελευθερωτική!
Είναι ακριβώς όπως όταν έχει συννεφιά και αρχίζει να ξαστερώνει.
Πόσο όμορφα νιώθουμε..
Αν καθίσεις να φας ένα φαγητό με καλή παρέα και σε ατμόσφαιρα
το απολαμβάνεις και το θυμάσαι με ευχαρίστηση
Έτσι και με τη γνώση..τις φοράμε τα καλά της και τη βγάζουμε στα καλλιστεία.
Φιλιά και ζακυνθινές αγκαλίτσες!

P. Kapodistrias είπε...

Πλήρες, υπερπλήρες κείμενο και άρτιο φωτογραφικό υλικό!
Διαρκώς μαθαίνω από σένα!
Να είσαι πάντα γερή, δυνατή, δυνάμει ανοιξιάτικη!
Καλήν Άνοιξη!

mareld είπε...

Αγαπητέ Παναγιώτη!

Πάντα φρέσκος!
Πάντα κεφάτος!

"Για να ξημερώσει σ' ένα δάσος
πρέπει πρώτα να βγει στον άμβωνα του κόσμου
ένα πουλί
και να ζητήσει τον άρτον τον επιούσιον,
δήθεν πως κελαϊδάει.

Nα τρέξει ένα αμήν από δέντρο σε δέντρο,
ψίθυρος ανιδιοτελείας δήθεν.
Aπ' τις μεγάλες πέτρες
θ' ανέβει ένα λιβάνι ήμαρτον.
Aπό κει και πέρα ξεμυτίζει η λεπτομέρεια
κι η βεβαιότης πως αφήσαμε πίσω τη νύχτα".Κ Δημουλά

ΣΕ ευχαριστώ τόσο πολύ!

dromaki είπε...

Περήφανος σαν τον ποταμό που δεν πισωγυρίζει κι ούτε νοιάζεται για το τι αφήνει πίσω του και τι παρασέρνει στο διάβα του,ο Νάρκισσος,ο γιος του ποταμού,περνούσε τη ζωή του στα δάση και τις ρεματιές.
Ηταν ανέμελος και ξένοιαστος γιατί δεν γνώριζε τη σκοτεινή προφητεία του Τειρεσία.
"Ο Νάρκισσος θα ζήσει ως τα βαθιά γεράματα αρκεί να μη δει το πρόσωπο του"
Απόσπασμα από το βιβλίο της Ζωής Βαλάση "ο κήπος των μεταμορφώσεων"

Λατρεύω τα λουλούδια.
Μακάρι να είχα την δυνατότητα να σας προσφέρω νάρκισσους σήμερα, από αυτούς που υπάρχουν άφθονοιτώρα στην ελληνική γη.
Καλή όμορφη ανοιξιάτικη μέρα να έχετε:)

mareld είπε...

Δρομάκι μου!
Καλώς ήρθες!

με συγκίνησες πάρα πολύ..
σου αφιερώνω..

"Δρόμοι παλιοί που αγάπησα και μίσησα ατέλειωτα
κάτω απ' τους ίσκιους των σπιτιών να περπατώ
νύχτες των γυρισμών αναπότρεπτες κι η πόλη νεκρή.

Την ασήμαντη παρουσία μου βρίσκω σε κάθε γωνιά
κάμε να σ' ανταμώσω κάποτε φάσμα χαμένο του τόπου μου κι εγώ.

Ξεχασμένος κι ατίθασος να περπατώ κρατώντας μια σπίθα τρεμόσβηστη στις υγρές μου παλάμες.

Και προχωρούσα μέσα στη νύχτα χωρίς να γνωρίζω κανένα κι ούτε κανένας κι ούτε κανένας με γνώριζε με γνώριζε".Αναγνωστάκης
το έχω βιώσει..

Φιλάκια!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Διονύσης Μάνεσης είπε...

Εσύ θα αντικαταστήσεις τη wikipedia, όπως πάμε! Εξαιρετική η διατριβή σας, κυρία μου.
Βλέπεις, το κοινό σε όλες τις παραδόσεις είναι πως ο Νάρκισσος πεθαίνει από εξάντληση ή φθορά, που οφείλονται στον αυτοθαυμασμό του και στην εκ τούτου αγνόηση των άλλων.
Ανάλογα μπορεί να συμβαίνει και στα έθνη: Έχοντας μέσα στους μύθους του παρελθόντος τους χτίσει επιμελώς την εικόνα τους, μπορούν να βλέπουν την πραγματικότητα ναρκισσευόμενα μέσα απ' αυτή, με αποτέλεσμα την παραίτηση από την ιστορική τους πραγματικότητα και το μαρασμό τους. Σε σκέψεις μας έβαλες!

mareld είπε...

Διονύση!!

Μου αρέσει η ροή της σκέψης σου..το ξετύλιγμά της..
προκαλεί αισθητικά τη συνείδηση να χαρεί το λόγο..
να ανοιχτεί σε καινούργια μονοπάτια..
Έτσι συμβαίνει όταν το άτομο σπάζει το μικρό εγώ του.
Έρχεται φως και φεύγουν τα φαντάσματα.
Αγγίζει ο νους την πραγματικότητά του αλλά είναι έτοιμος να
δεχτεί και τις πραγματικότητες των συνανθρώπων του.
Διαλύεται η μοναξιά που μέσα της υπάρχει ο φόβος.
Βλέπουμε τα πολλά κάτω από το πρίσμα του ενός.
Νιώθουμε ότι είμαστε απλές μορφές, ειδικές και τυχαίες,
μέσα σε ένα σύνολο με απόσταση αναπνοής από το
χθες, το τώρα και το μετά..
Συμβαίνει να βελτιώνουμε την κατανόησή μας για κάτι
εξετάζοντας το αντίθετό του..
Όταν νιώθω ροή, θυμάμαι τον Πικάσσο
"Δεν ψάχνω, βρίσκω"

"Je ne cherche pas, Je trouve"

Σε ευχαριστώ!
Καλή σου μέρα!

Saime είπε...

Αγαπημένη μου δασκάλα!!
Μου άρεσε πάρα πολύ η ανάρτηση για το ναρκισισμό, αλλά ακόμα περισσότερο μου άρεσαν οι συζητήσεις που είχες με τους φίλους σου στο πεδίο των σχολίων! :-)
Έμαθα να αναγνωρίζω τις προσωπικότητες- νάρκισσους και προς μεγάλη μου χαρά μπόρεσα και κατάλαβα καλύτερα γιατί κάποια άτομα του στενού μου περιβάλλοντος συμπεριφέρονται όπως συμπεριφέρονται!
Το ακόμα πιο ευχάριστο είναι ότι με έμαθες για ακόμα φορά πως να μετουσιώνουμε την θεωρία σε πράξη, πως να εφαρμόζουμε την επιστημονική γνώση στην καθημερινή μας ζωή για να έρθουμε πιο κοντά σε αυτό που αγαπάμε! Από σήμερα θα αλλάξω τακτική, ακολουθώντας μερικές από τις συμβουλές αντιμετώπισης των κυρίων-ναρκίσσων!! :-)
Xxxx!!

mareld είπε...

Saime!
Ψυχούλι μου!

Ξύπνησα πολύ νωρίς και αιτία είναι ο χθεσινοβραδινός μας διάλογος..
Έξω χιονίζει..ξέρεις τη σχέση μου με το χιόνι..
απορώ με τη καρδιά μου..που λέει και ο Πάριος..Τα παιδιά κοιμούνται, κοιτάζω έξω το εγκλωβισμένο τοπίο,
ακούω Karajan - Beethoven Symphony No. 6 In F Major 'Pastoral'
και με θλίβει το γεγονός ότι δεν έχω την άμεση επαφή μαζί σου..
που ο διάλογος δεν είναι μόνο διάλογος..είναι ένα φάσμα πλούσιο
σε χρώματα και αρώματα..εδώ σύμφωνα
με το Νευρογλωσσικό προγραμματισμό θα μου έλεγες ότι είμαι
οπτικός αλλά και κιναισθητικός τύπος ανθρώπου..
πάντα έχεις κάτι να πεις και το λες με όλες σου
τις αισθήσεις και αυτό μου δίνει χαρά.
Θυμάμαι όταν σε πρωτογνώρισα, 12χρ αγγελούδι και την αγωνία
της μάνα σου ότι δεν θα με δεχτείς..
Ήξερα ότι αν και ήμουν και εγώ η μαμά σου, σε ηλικία,
μια μέρα θα γινόμαστε φίλες. Δεν άργησε αυτή η μέρα και σήμερα
έρχεσαι και γράφεις λόγια τρυφερά, λόγια ουσίας για το φαινόμενο του
Ναρκισσισμού που τόσο μας έχει ταλαιπωρήσει.
Εσύ που είσαι της επικοινωνίας και μου μαθαίνεις τόσα ευχάριστα
να έχεις κατά νου: "Δεν μπορείτε" είπε ένας σοφός της μακρινής Ανατολής
"να μιλήσετε για ωκεανό σ' ένα βάτραχο του πηγαδιού{το πλάσμα μιας στενότατης σφαίρας}..αυτό για τα χθεσινά..που με άφησαν άυπνη..θα πεις ότι είμαι μεγάλο πειραχτήρι.όπως μου λεέι ο Ενρι..αλλά αυτή είναι η φύση μου..

Φιλιά και καλή σου μέρα!

Saime είπε...

Mareld μου,
Είσαι άφταστη!! :-) Αφού δοκίμασες όλα τα σχήματα του λόγου και της ελληνικής γραμματικής -για να με απαλλάξεις από τα «δεινά» που με βρήκαν τελευταίως λόγω συχνής συναναστροφής μου με προσωπικότητες-ναρκίσσους-, τελικά βρήκες αυτό ακριβώς το οποίο θα με συνέφερνε σε χρόνο δευτερολέπτων!! Το τι γέλια έκανα δεν σου περιγράφω!:-) Ξαφνικά λες και όλα έγιναν ξεκάθαρα στο μυαλό μου και βγήκα από τη δύνη μέσα στην οποία χωρίς λόγο είχα μπει! Μα αυτό ακριβώς είναι και η ουσία του νευρο-γλωσσικού προγραμματισμού! Να μπορέσεις να βρεις εκείνες τις λέξεις και τα γλωσσικά σχήματα, τα οποία θα δημιουργήσουν νευροσυσχετίσεις στο άτομο και θα το κάνουν να αναπροσδιορίσει αντίστοιχα τη συμπεριφορά του!! Τι θα έκανα παιδάκι μου χωρίς εσένα?
Xxxx!!

mareld είπε...

Saime!!

Καρδούλι μου! Θα σου απαντήσω..
απλά με τρώει η νοσταλγία και αργώ..

Φιλιά!

mareld είπε...

Τζιβαέρι μου!

"Να μπορέσεις να βρεις εκείνες τις λέξεις και τα γλωσσικά σχήματα, τα οποία θα δημιουργήσουν νευροσυσχετίσεις στο άτομο και θα το κάνουν να αναπροσδιορίσει αντίστοιχα τη συμπεριφορά του!! Τι θα έκανα παιδάκι μου χωρίς εσένα?

Η αλήθεια είναι ότι είμαι πολύ τυχερή που σε φέρνω στη ψυχή μου και όλο πιο ανάλαφρα περπατώ στο καταπαγωμένο τοπίο. Μου λες τι θα έκανες..μα δεν κατάλαβες ότι όταν υπάρχει αμοιβαιότητα στις σχέσεις η ύπαρξη φωτίζεται από μόνη της. Είναι οι σχέσεις που τόσο έχουμε αναλύσει και εσύ σαν λίγο Κεφαλλονιτάκι που είσαι με φρενάρεις με το σοβαρέψου παιδάκι μου..τι γελάς..μα πως να μην γελάω,,εκεί που νομίζουμε ότι όλα πάνε καλά μας χτυπάει κεραυνός εν αιθρία..έτσι με χτύπησε όταν έμαθα τα τελευταία..με τον κ Πειραιώτη.. Σκέφτηκα με πολύ αγωνία τι θα δούμε στη συνέχεια, αφού δεν καταλαβαίνεις την απόσταση της ψυχοδομής σου από αυτό το άτομο..που του είσαι στήριγμα και εσύ δεν το νιώθεις όσο εγώ που μου ζητάει παρηγοριά και του την αρνούμαι, γιατί δεν θέλω να του δημιουργήσω την παραμικρή ελπίδα.Στη συνέχεια εκπλήσσεσαι με το πως καταλαβαίνω τη σκέψη του..μα είναι απλό..έχω στη διάθεσή μου..καρδιογράφο, εγκεφαλογράφο, ψυχογράφο, αλλά και σεισμογράφο..
Στο νευρογλωσσικό προγραμματισμό με μια λέξη δημιουργείς άγκυρα αλλά και με μια εικόνα, με ένα άγγιγμα..το έχεις σκεφτεί;
Τις προάλλες ήμουν ήρεμη, παρακολουθούσα την εξέλιξη της συζήτησης..και σκεφτόμουν.."όλα τα λόγια που είχανε , μοναδικό τους προορισμό Εσένα" μη γελάς..
έτσι ήτανε και συγχρόνως τη ροή αναπνοής και έκφρασης.. Το άλλο πρωί που ξύπνησα είχα την πλήρη εικόνα έτοιμη. Και κάτι ακόμη.".Αλάργα, αλάργα το φιλί για ν΄χει νοστιμάδα"
Τώρα ξέρω..τι με περιμένει..